Vanaf mei is coronapandemie in VS niet langer een noodsituatie

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Over ruim drie maanden is in de Verenigde Staten niet langer sprake van een noodsituatie als het gaat om de coronapandemie. De regering-Biden heeft maandag laten weten de noodmaatregelen, die in maart 2020 door toenmalig president Donald Trump werden afgekondigd, op 11 mei te beëindigen.

Hoewel er dagelijks nog zo'n 500 Amerikanen sterven aan de gevolgen van het coronavirus, laat de aankondiging van het Witte Huis volgens The New York Times zien dat er "een nieuw hoofdstuk is ingeluid" als het gaat om de overheidsreactie op de pandemie. Dat er in mei na ruim drie jaar een einde wordt gemaakt aan de noodsituatie zal volgens de Amerikaanse krant leiden tot een complexe reeks beleidswijzigingen.

Miljoenen Amerikanen kregen gedurende de pandemie gratis vaccinaties, coronatesten en ziekenhuisbehandelingen. Zodra de noodsituatie officieel beëindigd is, neemt de overheid niet langer overal deze kosten voor haar rekening. "Een abrupt einde aan de noodtoestand zou grote chaos en onzekerheid veroorzaken voor ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en miljoenen Amerikanen", aldus het Witte Huis.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemde het eerder op de dag juist nog te vroeg om de coronapandemie niet langer als internationale noodsituatie te bestempelen. Want dat is het nog wel, vindt de organisatie, en verminderde aandacht voor de besmettelijke ziekte kan leiden tot onvoorzichtigheid en opflakkeringen van het virus.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.