Kremlin ontkent dat Poetin Johnson heeft bedreigd met raket

ANP Producties | Bron: ANP
LondenMoskou

Rusland ontkent dat president Vladimir Poetin zou hebben gedreigd om een raket af te vuren op Boris Johnson. De Britse oud-premier beweert in een documentaire die maandag wordt uitgezonden op de BBC dat Poetin dat dreigement vlak voor de Russische inval in Oekraïne heeft gedaan in een telefoongesprek tussen de twee. Het Kremlin zegt dat dat niet waar is. "Om precies te zijn is dit een leugen."

Johnson spreekt in het programma over de groeiende spanningen tussen de Russische leider en het Westen in de jaren voor de invasie in Oekraïne. "Hij bedreigde me op een gegeven moment een beetje en zei: Boris, ik wil je geen pijn doen maar als ik een raket inzet, is dat zo gebeurd. Of iets in die trant." Wel zegt Johnson dat hij destijds uit de relaxte toon van Poetin opmaakte dat de Russische president slechts inhaakte op zijn pogingen tot een onderhandeling te komen.

De oud-premier vertelt in de documentaire dat hij in het gesprek Poetin ervan probeerde te overtuigen dat er geen directe plannen waren om Oekraïne toe te laten tot de NAVO, en dat hij de Russische president daarbij heeft gewaarschuwd dat een invasie zou leiden tot "meer NAVO, niet minder NAVO" aan de Russische grens.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.