Snelweg blokkeren kan niet, maar iedere demonstrant verdient zelfde behandeling | commentaar

De politie voert een demonstrant af.© Foto ANP/Marco de Swart

Maaike Oppenkamp

Maar liefst 768 mensen werden zaterdag aangehouden bij de demonstratie van Extinction Rebellion op de A12 bij Den Haag. Ze voerden actie tegen de subsidiëring van fossiele industrie.

Ja, het is een onderbuikgevoel, maar het lijkt alsof de klimaatdemonstranten veel harder worden aangepakt dan bijvoorbeeld de boeren die de afgelopen jaren meermaals de snelwegen met hun trekkers blokkeerden. Maar de Volkskrant zocht het uit en wat blijkt: sinds 2020 zijn er in Nederland ruim tweeduizend actievoerders bij demonstraties van Extinction Rebellion gearresteerd. Van de boeren werden in diezelfde periode bij de protesten er maar zo’n honderd opgepakt.

Bij de cijfers zijn mitsen en maren te maken. Zo werden er boeren daags na de protesten alsnog gearresteerd. Logisch, want een tractor verwijder je als politie niet zomaar van de weg maar als je weet wie de bestuurder is, kun je die later alsnog oppakken. Dan nog blijft het aantal arrestaties achter. En Extinction Rebellion stuurt bewust aan op arrestaties om zo de aandacht voor de demonstratie te vergroten. Ook zaterdag kregen de demonstranten de mogelijkheid om zelf te vertrekken van de snelweg alvorens de politie overging tot actie.

Opvallend is wel dat het Openbaar Ministerie dit keer al voor de demonstratie tot actie overging. Afgelopen donderdag werden zes klimaatactivisten van hun bed gelicht (een zevende was op vakantie). Zij kregen een gebiedsverbod en mochten zaterdag niet naar de A12 afreizen. Volgens het OM hadden zij zich schuldig gemaakt aan opruiing door vooraf op te roepen tot bezetting van de snelweg. Maar iedereen heeft het recht te demonstreren. Om hier van tevoren al voor te worden gearresteerd klopt niet en is niet gebeurd bij de vele corona- en boerenprotesten van de afgelopen jaren.

Er kan geen misverstand over bestaan. Een snelweg blokkeren mag niet en is bovendien gevaarlijk voor andere weggebruikers. Dat politie mensen oppakt, is terecht. Maar dan wel iedere demonstrant gelijk behandelen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.