Ex-generaal Pavel wint presidentsverkiezing in Tsjechië

ANP Producties | Bron: ANP
Praag

De gepensioneerde generaal Petr Pavel heeft zaterdag de Tsjechische presidentsverkiezing gewonnen van oud-premier Andrej Babis. Met 99 procent van de stemmen geteld, krijgt Pavel 58 procent, tegenover 42 procent voor Babis.

"Waarden zoals waarheid, waardigheid, respect en nederigheid hebben gewonnen", zei Pavel in zijn overwinningstoespraak. "Ik ben ervan overtuigd dat deze waarden door de overgrote meerderheid van ons gedeeld worden. Het is de moeite waard te proberen ze onderdeel van ons leven te maken en ze ook terug te brengen naar de Praagse burcht en onze politiek."

Babis heeft zijn nederlaag toegegeven. Tijdens een toespraak feliciteerde de oud-premier Pavel met zijn overwinning. Ook de huidige Tsjechische premier Petr Fiala heeft Pavel gefeliciteerd met zijn zege.

Viktor Orbán

Tijdens de eerste ronde, twee weken geleden, won Pavel al nipt met zo'n 35,4 procent van de stemmen. De 68-jarige Babis kreeg 35 procent. De steenrijke zakenman Babis was slechts enkele dagen eerder vrijgesproken in een proces over fraude met EU-subsidies. Omdat geen enkele kandidaat een absolute meerderheid behaalde, werd een tweede ronde gehouden.

Met de winst van Pavel kiest Tsjechië voor een koers richting het Westen. Babis staat net als vertrekkend president Milos Zeman bekend om de warme banden die hij onderhoudt met onder meer de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Ceremoniële functie

Pavel treedt in maart aan. Tsjechië kent een parlementair stelsel. De president heeft relatief weinig macht en vervult vooral een ceremoniële functie.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.