Jongeren die niet geloven in de Holocaust, stuk voor stuk naar Auschwitz | column

Richard Kemper

Bijna een kwart van de jongeren in Nederland twijfelt aan het bestaan van de Holocaust. Of ze denken dat het aantal van zes miljoen vermoorde joden ’overdreven’ is. Ik was in shock toen ik het las en dacht: stuk voor stuk afvoeren naar Auschwitz. Voor een rondleiding dan, hè!

Nu was er van alles aan te merken op het onderzoek. Iets met steekproeven en de termen ’ontkennen’ versus ’overdreven’. Ook hielp het niet dat het onderzoek gehouden was in opdracht van De Claims Conference, een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van Holocaustoverlevenden. Ongewild bekruipt je dan toch stiekem een soort „Wij van WC-eend adviseren WC-eend”-gevoel.

Maar dan nog, elke procent mensen die twijfelt aan de Holocaust is er één teveel. Nu zijn er altijd gekkies geweest en die zullen er altijd blijven. Drie jaar geleden bleek uit onderzoek (Trouw) dat een procent van alle Nederlanders nog steeds denkt dat de aarde plat is en dat ging niet over het uitzendschema van SBS6. Vorig jaar legde een groep mensen in Bodegraven bloemen op graven van kinderen die zouden zijn omgekomen door satanisch kindermisbruik door prominente Nederlanders. Dertien procent van de Nederlanders gelooft niet dat we op de maan zijn geweest. Bill Gates heeft corona bedacht om de wereldbevolking uit te dunnen, we worden geregeerd door reptielachtige wezens van het Alpha-draconisch sterrenstelsel en volgens kijkcijferonderzoek zijn er anderhalf miljoen mensen die het knikkerprogramma ’Marble Mania’ geweldig vinden.

Je kunt je dus afvragen of we geschokt zouden moeten zijn nu ook uit onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders niet goed bij zijn hoofd is. We leven in een tijd waarin het steeds normaler wordt om feiten te betwisten. De wartaal uitslaande zwerver op het station konden we nog wegwuiven. Maar nu ook zogenaamd serieuze mensen met stropdassen quatsch beginnen uit te slaan moet je je afvragen of het gek is dat jongeren soms twijfelen aan wat waar is. Voorbeelden?

We kunnen als nudisten picknicken op skipistes maar hele volksstammen noemen onze zorgen nog ’klimaathysterie’. Slaven werden volgens Tweede Kamerlid Ralf Dekker (FvD) helemaal niet geroofd, maar aangeboden door hun Afrikaanse broeders. Iedereen die het slavernijmuseum op Curaçao bezocht weet beter. Wij zetten berenklemmen bij Afrikaanse dorpen. Als daar iemand in liep en gilde van de pijn, stoof de rest van de stam toe om te helpen en die vingen we dan. Maar goed, ’Wreedheid en onrecht waren in die tijd nu eenmaal aan de orde van de dag’ volgens Dekker, die de excuses van Rutte onzin vindt. Bijna 30 procent van de SGP-kiezers gelooft dat corona is gebruikt om ons te injecteren met een chip. En Van Haga verspreidde pas nog een bericht waarin onder meer stond dat het bestaan van HIV fake is, drieëndertig miljoen doden (WHO) ten spijt.

Ja, het is goed om jongeren te leren dat ze niet alles rücksichtslos moeten geloven wat autoriteiten roepen. Anders zouden ze nog steeds geloven dat je van seks voor het huwelijk in de hel komt. Al vragen heel wat getrouwde vrienden zich nu af, bestaat er ook sex na het huwelijk dan? Maar misschien wordt het wel tijd dat we onze kinderen leren dat wartaal niet meer alleen van zwervers op het station komt maar ook van stropdassen op tv. Het is aan driekwart van ons om het verschil tussen zin en onzin te blijven uitleggen. Jamie Vaes, hoofd tussen de deur: niet waar. Holocaust: waar.

Instagram: @richardkemper

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.