Op deze dag in 1957: Bij de gemeente Enschede wilden ze Abe Lenstra niet hebben, maar met de plaatselijke voetbalclub werd hij bijna kampioen

Sportclub Enschede, uiterst rechts Abe.© Foto Nationaal Archief

Milo Lambers

We blikken terug op een historische sportgebeurtenis die haar ’verjaardag’ viert. Vandaag: Abe Lenstra in 1957 met SC Enschede op jacht naar de landstitel.

Wie Abe Lenstra zegt, zegt Heerenveen. Us Abe, de man die zelfs voor een blanco cheque niet naar Fiorentina wilde verkassen omdat hij in Heerenveen wilde blijven. Toch heeft Abe, ambtenaar op het gemeentesecretariaat van de gemeente Heerenveen, ook nog ruim negen jaar buiten Friesland gevoetbald. Een onderbelichte periode uit het leven van de in Heerenveen geboren balkunstenaar.

Ambtenaar

Als in 1954 het betaald voetbal wordt ingevoerd in Nederland, besluit de dan al 33-jarige Lenstra dat hij toch nog eens buiten de gemeentegrenzen wil kijken. Heerenveen begint namelijk in de tweede divisie, het derde niveau. Sportclub Enschede, de voorloper van FC Twente, ziet Abe graag komen. Het gerucht over de transfer komt op bijzondere wijze in de openbaarheid. Lenstra solliciteert naar een functie bij de gemeente Enschede.

Als hij daar wordt afgewezen, lijkt de transfer van de baan. In 1955 vertrekt Lenstra alsnog naar Enschede. Hij heeft daar een baan aangeboden gekregen als directeur van een fabriek in sportartikelen. Sportclub betaalt 11.000 euro aan Heerenveen. Een koopje. Zeker met ogen uit 2023. Maar ook dan al. De marktwaarde van Lenstra wordt geschat op minstens een ton.

Sterke lichting

In zijn eerste seizoen in Twente missen Lenstra en zijn teamgenoten net de kampioenspoule waarin de nummers één en twee uit de hoofdklasse A en B tegen elkaar spelen. Een seizoen later wordt er voor het eerst in een format gespeeld met achttien clubs die twee keer tegen elkaar spelen. Sportclub Enschede doet een gooi naar de titel. In de twintigste speelronde gaat het als koploper naar Rotterdam voor een treffen met Feyenoord, nummer twee met twee punten minder.

Keelontsteking

Of Abe mee kan doen tegen de Stadionclub is lang onzeker. Hij kampt met een hardnekkige keelontsteking. Uiteindelijk doet hij mee als linksbuiten. Liefst 63.000 toeschouwers zijn aanwezig. Feyenoord komt snel voor via Cor van der Gijp, maar daarna grijpen de Tukkers het initiatief. Onder leiding van Lenstra scoort Enschede voor rust twee keer. Kort na rust maakt de thuisploeg gelijk. De krant Tubantia schrijft dat de 2-2 ’de centen dubbel en dwars waard’ was.

Geen landstitel

Sportclub Enschede zal uiteindelijk terugvallen op de ranglijst en wordt derde achter Fortuna en Ajax. Een jaar later komen Abe en SC Enschede heel dicht bij de titel. De beslissingswedstrijd tegen DOS wordt pas na verlenging verloren. Abe zal de landstitel nooit winnen.

Meer nieuws uit Sport