Bronnen: dader mesaanval in Duitse trein geen extremist

ANP Producties | Bron: ANP
Brokstedt

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was. Het gaat volgens de autoriteiten om een Palestijnse man van tussen de 30 en 35 jaar. Bij de aanval kwamen twee mensen om het leven en raakten zeven mensen gewond, van wie drie ernstig.

De trein reed van Kiel naar Hamburg, maar is niet verder gereden dan het dorpje Brokstedt, waar de politie ingreep. De dader viel rond 15.00 uur zijn medepassagiers aan met een mes, vlak voordat de regionale trein station Brokstedt binnenreed. De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Sleeswijk-Holstein liet weten dat de dader daar opgepakt kon worden.

De politie van de deelstaat werkt samen met de federale politie om het motief van de dader verder te onderzoeken. Volgens de minister gaat het om een stateloze Palestijn. Volgens de krant Bild was hij al bekend bij de politie vanwege gewelds- en zedendelicten. Hij zou zes dagen geleden nog hebben vastgezeten. De dader ligt nu onder bewaking in het ziekenhuis omdat hij zichzelf bij zijn aanhouding aan zijn handen verwond heeft. De krant schrijft dat hij 33 jaar is, maar dat was niet te lezen op zijn voorlopige verblijfsvergunning. Dat document was onleesbaar geworden omdat het onder het bloed zat.

Vaker mesaanvallen

Het station in Brokstedt is afgezet en meerdere treinen zijn uitgevallen.

Duitsland heeft de laatste jaren vaker te maken gekregen met mesaanvallen. Soms ging het om extremisten en in ander gevallen om mensen met ernstige psychologische problemen. In december kreeg een Syrische man nog een celstraf van veertien jaar opgelegd omdat hij in een Duitse trein vier mensen had verwond met een mes.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.