Nederlands Kamermuziek Ensemble brengt vreugdevol werk van Mozart in Baarn. ’Je hoort alle subtiliteiten die hij erin heeft gestopt’

Marieke Vos en Camiel Boomsma.© Foto PR

Josée Zuiver
Baarn

Het Nederlands Kamermuziek Ensemble (NKE) is een flexibel collectief van professionele musici met een passie voor kamermuziek. Zaterdag 28 januari geven zes musici van het NKE een concert in het Witte Kerkje in Baarn.

In 2015 richtte Marieke Vos (klarinet) het NKE op. Zij is samen met Camiel Boomsma (piano) artistiek leider van de concertserie van de Stichting Mirantibus die een concertserie organiseert in het Witte Kerkje.

„We hebben een aantal fantastische musici om ons heen, die ons inspireren om bijzonder repertoire uit te voeren”, vertelt de in Baarn wonende Boomsma. „Al naar gelang de programmering, kunnen we die inzetten voor een concert. Niet alleen strijkers maar ook bijvoorbeeld hoorn of harp. Daardoor kunnen we bijzondere programma’s samenstellen.”

Uniek

„We hebben op deze manier veel mogelijkheden voor nieuw, verfrissend repertoire en proberen dat te combineren met stukken die meer tot het standaard repertoire behoren. Daardoor zijn de concerten tegelijk verrassend en toegankelijk. En voor ons is het een uitdaging om steeds met andere collega’s te werken, iedere keer is de dynamiek in het gezelschap anders. Het is inspirerend om zonder een vast ’kader’ steeds opnieuw het creatieve proces in te gaan. De aanpak van het NKE is uniek in Nederland.”

„Het Witte Kerkje heeft de beschikking over een prachtige Steinway-vleugel, een van de beste in Nederland. Het instrument behoorde toe aan dirigent Otto Klap. Op het concert spelen we het ’Pianoconcert No. 12’ (KV 414) van Mozart in kamermuziekbezetting. Dat wil zeggen geen compleet orkest, maar vier strijkers en piano.”

Zonnig en vreugdevol

„In Mozarts tijd werd muziek die nu meestal door een compleet orkest gespeeld wordt, vaker als kamermuziek uitgevoerd. En in een kleine locatie als het Witte Kerkje komt zo’n stuk uitstekend tot zijn recht. Je hoort alle subtiliteiten die Mozart erin heeft gestopt. Hij schreef het op zijn vijfentwintigste. Toch is het, net als veel van zijn andere ’vroege’ werken, een zeer volwassen stuk. Het is fantastisch geschreven, zonnig, vreugdevol en energiek.”

„We combineren Mozart met een ’Klarinetkwintet’ van Robert Fuchs, een stuk dat niet vaak wordt uitgevoerd maar muzikaal van het allerhoogste niveau is. De Oostenrijkse componist Fuchs (1847-1927) is misschien niet meer zo bekend, maar hij was leermeester van beroemde componisten als Mahler, Sibelius en Richard Strauss.”

Meesterwerk

„Het kwintet is naar mijn smaak een van de meesterwerken van de negentiende eeuw. Fuchs heeft melodieën gecomponeerd die in het geheugen blijven hangen. Als de sfeer van de muziek verandert, buit hij de mogelijkheden van de instrumenten goed uit met open dialogen. Het concert wordt gepresenteerd door Ab Nieuwdorp, die bekend is van het programma ’De Klassieken’ op NPO Radio 4.”

Nederlands Kamermuziek Ensemble, 28 januari, 20.00 uur. Mirantibus Concerten, Witte Kerkje, Kampstraat 8, Baarn. Info en reserveren: www.stichtingmirantibus.com.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.