Podcast over fenomeen van vroeger: Hijger dringt diep het leven binnen

Jaap Stiemer

Bestaan hijgers eigenlijk nog? Mannen die willekeurige nummers bellen om, bij voorkeur, vrouwen lastig te vallen met gehijg en gekreun? In de fictiepodcast ’De hijger’ in ieder geval wel, maar deze speelt zich dan ook af in het tijdperk van het analoge telefoonboek, 1995.

De zes delen zijn, dat is prettig, in één keer op alle podcastplatforms gegooid. Wie veel podcasts luistert, en meerdere series tegelijk, raakt de draad wel eens kwijt wanneer het uitbrengen van zo’n reeks over meer dan een maand wordt verspreid. In deze serie van Karin van der Meer en Hanneke Hendrix (eerder maakten ze ’Wraak’ en ’Moorden in het noorden’) ontmoeten we Frieda. Ze heeft straatvrees en komt al geruime tijd niet meer buiten.

Maar dan komt de buitenwereld ineens binnen in de persoon van een onbekende hijger en kreuner. Frieda weet aanvankelijk niet wat ze ermee aan moet, ze heeft het met zichzelf al moeilijk genoeg. Ze belt met haar moeder, haar psychiater en met een vriendin. Op die manier krijgt de luisteraar een inkijkje in haar wondere wereld, die zich overigens in Alkmaar bevindt. De hijger dringt steeds dieper door in het leven van Frieda, die op een zeker moment besluit dat dat anders moet.

Het verhaal is een beetje dun, waardoor de echte suspense wat ontbreekt. Maar ’De hijger’ is wel een vermakelijk verhaal over een fenomeen van vroeger.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.