Minder kankerdiagnoses in het Gooi dan het Nederlands gemiddelde. Bekijk hier de cijfers in jouw gemeente

Deze regio kleur geel (gemiddeld) en groen (onder gemiddeld).© Kaart Integraal Kankercentrum Nederland

ANP
DEN HAAG

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft de 24 meest voorkomende kankersoorten in Nederland in kaart gebracht in een zogeheten kankeratlas. Uit de kaart blijkt dat in deze regio per duizend inwoners minder kankerdiagnoses worden gesteld dan gemiddeld in Nederland. In Hilversum bijvoorbeeld één à twee procent minder. Weesp zit zelfs vijf procent onder het landelijke gemiddelde.

Met de atlas wil het kankercentrum inzichtelijk maken hoe vaak bepaalde kankersoorten ergens voorkomen, gebaseerd op waar mensen woonden toen ze de diagnose kregen. Per regio kan de atlas aangeven of het aantal diagnoses van een bepaalde kankersoort hoger, lager of gelijk is aan het Nederlandse gemiddelde.

Op de onderstaande kaart selecteer je onderaan ’klik hier om te starten’. Dan kun je linksboven zoeken op je postcode of plaats.

Zie je de kaart niet goed? Dan vind je hem ook hier.

Huidkanker aan de kust

De atlas laat zien dat in veel gebieden langs de kust meer huidkanker voorkomt dan gemiddeld. Dat komt waarschijnlijk doordat mensen aan de kust langer worden blootgesteld aan de zon en omdat daar een hogere zonkracht is, aldus het IKNL.

Noord-Hollandse kustgemeenten scoren hoog op het aantal gevallen van huidkanker (melanoom).© Integraal Kankercentrum Nederland

Per regio kan de atlas aangeven of het aantal diagnoses van een bepaalde kankersoort hoger, lager of gelijk is aan het Nederlandse gemiddelde.

Verder ziet het kankercentrum ook veel regionale verschillen in het aantal diagnoses van longkanker. In vrijwel alle grootstedelijke gebieden verschilt het ook nog eens per wijk hoe vaak longkanker voorkomt. Hoe vaak longkanker voorkomt hangt vooral af of en hoeveel mensen in het verleden hebben gerookt.

Baarmoederhalskanker

Regionaal zijn ook verschillen te zien in hoe vaak baarmoederhalskanker voorkomt. Het IKNL verklaart dat door het al dan niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Voor alle kanker samen is nauwelijks variatie te zien tussen gebieden in Nederland, aldus het kankercentrum.

Inzicht bieden

„Er is nog een lange weg te gaan om de redenen van alle geografische verschillen te begrijpen. Maar de atlas is ontworpen om inzicht te bieden en zo onderzoek te versnellen, vooral in de gebieden die dit het meest nodig hebben. Daarnaast kunnen er door de inzichten uit de kankeratlas, bijvoorbeeld op het gebied van longkanker, huidkanker en baarmoederhalskanker, regionaal preventiebeleidsmaatregelen genomen worden om de impact van kanker te reduceren”, aldus Valery Lemmens, onderzoeker en bestuurder van het IKNL.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

KWF laat weten blij te zijn met de atlas. „De kankeratlas verschaft onderzoekers, politici en burgers inzichten die er voorheen niet waren. Het is een geweldig middel om tot een gerichtere en ook lokale aanpak van kankerpreventie te komen. Daarom stellen we voor GGD’en een bedrag van 6 miljoen beschikbaar om met lokale of regionale plannen te komen”, aldus KWF-directeur Carla van Gils.

Mensen in de kustgebieden worden waarschijnlijk langer blootgesteld aan de zon, aldus het IKNL. Ook is er in die gemeenten een hogere zonkracht.

De kankeratlas is hier in te zien.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.