Duitse bruinkolendorpje Lützerath is hét voorbeeld van duurzaam lullen en ten koste van het klimaat de zakken vullen | commentaar
Duizenden agenten zijn woensdag begonnen om het gebarricadeerde dorp Lützerath te bevrijden van milieuactivisten.© Foto ANP
Links lullen, rechts zakken vullen, was voorheen een veel gebruikte uitdrukking om hypocrisie bloot te leggen. ’Duurzaam lullen en ten koste van het klimaat de zakken vullen’, bekt minder lekker, maar zou tegenwoordig passender zijn. De Duitse energiereus RWE - ook actief in Nederland - is hiervan een treffend voorbeeld.
’Onze energie voor een duurzaam leven’, luidt een vertaalde Engelstalige slogan van RWE, de eigenaar van de Duitse bruinkoolmijn die allerlei dorpjes opslokt en - erger nog - een belangrijke oorzaak is van de catastrofale ontsporing van het klimaat. Duizenden agenten zijn woensdag begonnen om het gebarricadeerde dorp Lützerath te bevrijden van milieuactivisten, zodat de energiereus kan uitbreiden.
Energietekorten
Dat precies deze week bekend is geworden dat Europa in 2022 de heetste zomer ooit heeft beleefd met droogte, bosbranden, energietekorten en misoogsten tot gevolg, maakt Lützerath tot een krachtig symbool. Vorig jaar was het wereldwijd 1,2 graden warmer dan voor de industriële revolutie – en 2022 is geen uitzondering. In de Parijse akkoorden is afgesproken om in 2050 de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur te beperken tot 1,5 graad Celsius - die grens is dus al gevaarlijk dichtbij.
Lützerath laat zien waar het misgaat. De oude wereld botst in het bruinkolendorp tegen de nieuwe. Waar ‘algemeen belang’ en ‘eigendom’ anders worden ervaren en beleefd. Waar het recht van een bedrijf om zich economisch te ontplooien en zijn klanten te bedienen tegenover het recht op een gezond en veilig leven voor de huidige en de toekomstige generatie staat.
Welvarendste tijdperk
De oude wereld heeft gelijk, want zijn manier van werken heeft het welvarendste tijdperk in de menselijke geschiedenis opgeleverd. De nieuwe wereld heeft gelijk, want alle wetenschappelijk verzamelde gegevens laten zien dat de aarde de huidige manier van leven niet aan kan.
Verandering gaat met horten en stoten - van strippenkaart naar ov-pas en van Zwarte Piet naar Piet - dat is bij de energietransitie niet anders. Toch is de kapitalistische maatschappij niet alleen slachtoffer van de verduurzaming, want er zijn keiharde euro’s te verdienen. Elke zonnepaneleneigenaar weet dat, maar ook grote bedrijven, zoals windmolenbouwers, batterijfabrikanten en de e-autoproducenten beseffen dat maar al te goed.
Reageren? r.hazenoot@mediahuis.nl