Diverse topatleten naar Sylvestercross, ook Loosdrechtse Jip Vastenburg op oudejaarsdag te bewonderen in Soesterduinen

Maureen Koster, in 2019 winnares van de laatste Sylvestercross, komt haar titel in Soest verdedigen.© Archieffoto

Robert Toret
Soest

Na twee virtuele edities voor recreanten, een gevolg van corona, staat er dit jaar weer een sterk deelnemersveld aan de start van de Sylvestercross, die op zaterdag 31 december voor de veertigste keer wordt gelopen.

Bij de vrouwen komt op oudejaarsdag Maureen Koster, in 2019 winnares van de laatste editie, haar titel verdedigen. Ze koos er bewust voor na de Zevenheuvelenloop in Nijmegen vorige maand niet mee te doen aan het NK cross en liet twee weken terug ook het EK cross schieten, maar geeft dus wel acte de présence in de Soesterduinen. De Alphense werd deze zomer vierde op de 5.000 meter tijdens het EK in München en is tevens regerend Nederlands kampioen op de halve marathon. Haar voornaamste concurrent is de ervaren Sarah Lahti. De Zweedse olympiaganger nam dit jaar deel aan het EK en WK en won onlangs in Tilburg de Warandeloop.

Vastenburg

Een jaar eerder werd Jip Vastenburg tijdens de Warandeloop tweede én beste Nederlandse, waarmee zij zich kroonde tot nationaal kampioene op de cross. Dit jaar kampte de 28-jarige Loosdrechtse lange tijd met een hardnekkige achillespeesblessures en verdedigde ze haar titel niet vanwege lichte klachten. Daarmee liep ze de kans op plaatsing voor het EK cross mis. De al enkele jaren in Engeland woonachtige en trainende Vastenburg maakt in de kerstvakantie wel de oversteek. Niet alleen om de feestdagen bij haar familie door te brengen, maar ook in de hoop om in de Soesterduinen hoge ogen te gooien.

Wie haast vanzelfsprekend weer van de partij is, is olympisch marathonloopster Andrea Deelstra, die haar trainingskamp in Portugal onderbreekt om naar Soest te komen. Verder verschijnen nationale toppers als Marcella Herzog (Zeewolde), tweevoudig Nederlands kampioen op de tien kilometer op weg en baan, Veerle Bakker (Amersfoort), derde op het NK cross en tiende bij het EK cross in Turijn, en Ineke van Koldam (Utrecht), derde bij het NK korte cross, aan de start.

Bij de mannen springen de namen van de nummers twee en drie van het afgelopen NK cross, respectievelijk Filmon Tesfu en Stan Schipperen, in het oog. Eerstgenoemde vertegenwoordigde Nederland op 11 december bij de Europese titelstrijd, waar hij met een 54e plaats geen potten brak. Schipperen staakte in Turijn de strijd in de categorie Onder 23 voortijdig.

Jesse Fokkenrood liep diezelfde race wél uit, ze werd 43e en is ook in Soest van de partij. Datzelfde geldt voor Niels Laros, die dit jaar Europees juniorenkampioen op de baan op zowel de 1.500 als 3.000 meter werd. Ook het grote Belgische talent Noah Konteh komt naar Soest.

Oud-winnaar

Een bekende naam op de deelnemerslijst is die van Khalid Choukoud. De in Marokko opgegroeide maar al jaren in Den Haag wonende en voor Nederland uitkomende routinier (36) is regerend nationaal kampioen op de marathon. Ruim een jaar geleden startte hij op de olympische marathon in Tokio. Hij stapte na 26 kilometer met maagklachten uit. Choukoud is tweevoudig winnaar van de Sylvestercross, in 2012 en 2014, en hoopt komende zaterdag een gooi te doen naar zijn derde zege.

Ook Luuk Maas, Nederlands kampioen op de halve marathon en de tien kilometer op de weg, verruilt zijn wegschoenen voor spikes, om zich op zijn oude liefde te meten met de concurrentie.

Buitenlandse inbreng is er van de Zweedse marathonkampioen David Nilsson, die in 2016 al eens tweede werd in Soest, en de Belg Tim van de Velde, die dit jaar op zowel het EK als WK de 3000 meter steeplechase liep.

Zijn landgenoot Soufiane Bouchikhi, in 2019 de laatste winnaar van de Sylverstercross en ook in 2017 de beste, laat dit keer verstek gaan.

Meer nieuws uit Sport Regionaal