Inventarisatie naar mogelijk grensoverschrijdend bij NOS Sport

ANP Producties | Bron: ANP
Hilversum

Er komt een "externe inventarisatie" naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport. Naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant over misstanden bij De Wereld Draait Door zijn er na een oproep van de hoofdredactie van NOS Sport meerdere meldingen binnengekomen, zo meldt de omroep.

Het gaat om meldingen van vroeger, maar ook van kort geleden. De inventarisatie wordt uitgevoerd door een extern vertrouwenspersoon. Met die inventarisatie moet onder meer achterhaald worden wat "de aard en impact van de signalen" zijn en wat de benodigde stappen voor de toekomst zijn.

De NOS zegt "een grote verantwoordelijkheid te voelen om een veilige werkomgeving te creëren". Er is onder meer een gedragscode bij de NOS waarin omgangsvormen staan beschreven en er zijn sinds 2000 vertrouwenspersonen actief, zowel intern als extern. Ook volgen leidinggevenden bij de gehele NOS trainingen rondom dit thema.

BNNVARA-presentator Matthijs van Nieuwkerk legde onlangs zijn functie neer nadat de Volkskrant uitgebreid onderzoek had gedaan naar grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van De Wereld Draait Door, het programma dat hij tussen 2005 en 2020 vijf dagen in de week presenteerde. Uit interviews met tientallen redacteuren bleek dat Van Nieuwkerk doorlopend redacteuren en medewerkers van DWDD terroriseerde en kleineerde. De lange tijd meest toonaangevende presentator van de NPO legde daarop zijn werkzaamheden neer en verbrak de samenwerking met BNNVARA.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.