Meeste elektrische auto’s in Blaricum, Baarn en Laren. Maar wie de meeste exemplaren wil spotten, kan het best een dagje naar ’EV-hoofdstad’ Almere gaan

Oplaadpunten voor elektrische auto’s.© archieffoto Ron Pichel Fotografie

Eddie de Paepe
Hilversum

In Blaricum staan naar verhouding de meeste elektrische auto’s geregistreerd van het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. Ook Baarn en Laren scoren hoog, terwijl elektrisch rijden achterblijft in Huizen.

Dit blijkt uit onderzoek van energiebedrijf en laadpaalleverancier Zonneplan, op basis van cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Wie elektrische auto’s wil spotten kan het best een dagje naar Almere. Maar liefst 16,2 procent van de auto’s die daar geregistreerd staan is namelijk elektrisch. Daarmee scoort Almere het hoogst van heel Nederland.

Begin december stonden er ruim 306.000 elektrische personenauto’s geregistreerd in Nederland, op een totaal van bijna 9 miljoen auto’s. Ook in absolute zin rijden er het meest in Almere: liefst 41.761. Op vier van de vijf Waddeneilanden - de 108 EV’s op Texel uitgezonderd - rijden niet of nauwelijks elektrische auto’s. De ‘landgemeente’ met de minste elektrische auto’s is Hattem (Gelderland) met veertien EV’s op een totaal van 1337 auto’s.

Leaseauto’s

Landelijk gezien is inmiddels ruim één op de dertig personenauto’s (3,4 procent) elektrisch. Er zijn acht gemeenten waar dit percentage minimaal twee keer zo groot is. Naast Almere zijn dit Breda, Houten, Amersfoort, Tynaarlo, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Smallingerland. Met name de positie van Tynaarlo valt op en is volgens Zonneplan te verklaren door het aanzienlijk hogere gemiddelde inkomen daar ten opzichte van de rest van Drenthe. Voor de overige gemeenten geldt dat er grote leasemaatschappijen zijn gevestigd. Inmiddels is 55 procent van de elektrische auto’s een leaseauto, en die staan op het adres van de leasemaatschappij geregistreerd.

In de regio Gooi, Vechtstreek en Eemland heeft Blaricum het hoogste percentage elektrische auto’s (3,6%), op de voet gevolgd door Baarn en Laren (3,5). Op of nog net boven de 3 procent zitten verder Gooise Meren en Hilversum. Met 2,8 procent komt De Bilt precies uit op regionale gemiddelde. Onderaan de lijst bungelt Huizen (2,1), maar ook Wijdemeren en Bunschoten scoren laag.

Kijken we naar absolute aantallen, dan telt Hilversum - als grootste gemeente - ook de meeste elektrische auto’s, 1205 stuks om precies te zijn. Op plek 2 en 3 staan respectievelijk Gooise Meren (939) en Stichtse Vecht (903). De minste EV’s staan in Eemnes (135), gevolgd door Weesp (227) en Bunschoten (239).

Openbare laadpaal

Wie elektrisch gaat rijden moet ook rekening houden met de laadmogelijkheden. Zonneplan zocht eerder dit jaar al uit dat een openbare laadpaal in de Randstad gemiddeld tot wel acht keer zo ver weg is als in Noord-Nederland. Ook bleek uit een panelonderzoek dat maar liefst één op de vijf Flevolanders bij de aanschaf van een volgende auto voor een elektrische aandrijflijn kiest.

Zonneplan zocht uit in welke regio’s zich de meeste EV-rijders bevinden, omdat het energiebedrijf sinds kort ook slimme laadoplossingen aanbiedt. Het bedrijf wil elektrische rijders stimuleren om vooral te laden op momenten waarop veel wind- en zonnestroom beschikbaar is, zodat elektrisch rijden echt groen wordt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.