Eemnes is geslaagd voor ’ozb-examen’. Hoop op minder bezwaren nu Baarn de belasting gaat innen

Ronald Frisart
Eemnes

Baarn kan per 1 januari met een gerust hart beginnen aan het uitvoeren van de plaatselijke ’belastingtaken’ voor buurgemeente Eemnes.

De Waarderingskamer heeft deze week geoordeeld dat de gegevens die nodig zijn om in Eemnes onroerendezaakbelasting (ozb) te kunnen opleggen en innen helemaal in orde zijn.

De burgemeester van Eemnes, Roland van Benthem, laat dat weten weten aan de vooravond van het overhevelen van de lokale belastingtaken van de ambtelijke BEL Combinatie naar de gemeente Baarn. „We gaan ’schoon door de poort’, zoals dat heet”, aldus een tevreden Van Benthem.

Bezwarentop

Bij de BEL Combinatie, het gezamenlijke ambtenarenapparaat van Blaricum, Eemnes en Laren, was het uitvoeren van de lokale belastingtaken al langere tijd een lastige zaak. De drie gemeenten stonden in de landelijke top wat betreft het percentage bezwaren dat telkens binnenkwam tegen de waardebepaling (WOZ-waardering) van onroerend goed en de daarop gebaseerde ozb-aanslagen.

Daarom werd besloten die belastingtaken elders te laten uitvoeren. Blaricum en Laren kozen voor Huizen, Eemnes kwam met Baarn tot overeenstemming over uitvoering van die taken. Huizen en Baarn beginnen daarmee per 1 januari. Als het goed is (Van Benthem houdt het veiligheidshalve op: ’in theorie’) vallen in februari in Eemnes de eerste ozb-aanslagen in de brievenbus – op nieuw briefpapier met een nieuw logo. De bekendste van de andere lokale belastingen zijn de riool- en de afvalstoffenheffing.

Met de hele operatie bespaart de gemeente Eemnes geen geld. Tot nu toe kostte het jaarlijks zo’n 400.000 euro en aan Baarn wordt voortaan eveneens iets meer dan vier ton per jaar betaald. Van Benthem: „Wel denken we nu een bestendige oplossing te hebben gevonden die leidt tot minder bezwaren en een betere dienstverlening.” Tot nu toe maakte telkens zo’n 4 procent van de Eemnesser onroerend-goedbezitters bezwaar tegen de WOZ-waardering en ozb-aanslag.

Per huishouden 100 euro

Eemnes telt rond de vierduizend huishoudens. Gemiddeld per huishouden kost het opleggen en innen van de plaatselijke belastingen de gemeente dus honderd euro. De ozb (voor woningen plus niet-woningen) brengt volgend jaar dik 2,8 miljoen euro op, zo staat in de begroting.

Bij de BEL Combinatie hielden vier vaste ambtenaren en twee inhuurkrachten zich bezig met de lokale belastingen voor de drie BEL-gemeenten. Drie ambtenaren hebben gekozen voor de overstap naar Huizen, één gaat werken in Baarn. De kosten die Baarn voortaan maakt voor die ene ambtenaar plus die voor een aan te trekken extra ambtenaar zitten versleuteld in de vier ton die Baarn van Eemnes ontvangt. In dat bedrag zitten verder onder meer allerlei softwarekosten.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.