Poetin: nu geen nieuwe mobilisatie, al 150.000 in Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

De Russische president Vladimir Poetin heeft opnieuw beklemtoond dat er nu geen nieuwe mobilisatie komt voor "de speciale militaire operatie" in Oekraïne. Er zijn al 150.000 gemobiliseerden ingezet in Oekraïne, van wie er 77.000 in hun gevechtseenheden zijn opgenomen. Het is niet bekend wat de rest dan uitvoert.

De strijd in het oosten van Oekraïne is losgebarsten na een machtswisseling in Kiev in 2014 die door het Westen werd gesteund. Er werd datzelfde jaar nog een wapenstilstand afgesproken, maar de strijd is opgelaaid en in februari wilde Poetin er een eind aan maken door grote stukken van Oekraïne in te lijven. De invasie die hij daarvoor in februari lanceerde werd voornamelijk uitgevoerd door beroepsmilitairen, huurlingen en Oost-Oekraïense strijdkrachten.

In september besloot Poetin omdat het front vrijwel vastgelopen bleek, honderdduizenden reservisten te mobiliseren. Het veroorzaakte een schok in zijn land waar honderdduizenden spoorslags vertrokken naar onder meer Kazachstan,Turkije en Israël. Volgens waarnemers zou Rusland in de winter ook geen grote aanvalsplannen willen uitvoeren, maar daarvoor op het voorjaar te wachten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.