Opwarmen en energie besparen in de Winter Wonder Woonkamer in Hilversum. Koken, zingen, spelletjes doen en truffels maken

Jacqueline van Oostveen met het koor op de achtergrond.© FOTO STUDIO KASTERMANS/ALEXANDER MARKS

Emma Kemp
Hilversum

Deze winter kunnen bewoners van Hilversum elkaar ontmoeten en opwarmen in de Winter Wonder Woonkamer. De pop-up woonkamer bevindt zich in Hilversum Zuid in de nieuwe ontmoetingsplek De Iris, een initiatief van Jacqueline van Oostveen, ook bekend van Tante Jans.

Een groep vrijwilligers is een paar weken bezig geweest met de voorbereidingen om de ruimte gezellig in te richten. Er staan planten, comfortabele banken en de kast is gevuld met spelletjes. Bij een van de tafels kan iedereen gratis koffie en thee pakken. De huiskamer wordt flink warm gestookt.

,,De Winter Wonder Woonkamer is in eerste instantie bedoeld voor mensen om samen te komen, maar ook om thuis energie te besparen, zodat daar de verwarming uit kan”, vertelt Mart, een van de vrijwilligers. ,,Daarnaast is er muziek en er worden workshops gegeven, zoals truffels maken. Iedereen is vrij om iets te organiseren.”

Jingle Bells

Mart kent Jacqueline van het mediaproject Kijk op cultuur, een videokanaal op YouTube over cultuur in Hilversum. ,,We doen ook huiskameroptredens, die gaan we live streamen op ons kanaal, misschien streamen we ook optredens van het koor waar ik in zing.”

Het koor bestaat uit zo’n tien mensen en oefent vandaag in de woonkamer. Voor de foto verzamelt de groep zich rond de piano om ’Jingle bells’ te zingen.

,,Het doel van de woonkamer is een laagdrempelige inloopplek creëren waar we alles samen doen”, licht Jacqueline toe met het koor op de achtergrond. ,,Net als in een huishouden. Denk aan de kerstboom optuigen of koekjes bakken. Alles is hier om niet, maar een donatie is welkom, in de vorm van een bijdrage of je doet een keer de afwas. Technische handen zijn ook welkom, de boiler doet het niet altijd even goed”, verzucht ze.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het gebouw De Iris komt uit 1900 en was onder andere een ruimte voor kunstenaars.© FOTO STUDIO KASTERMANS/ALEXANDER MARKS

Vegetarisch

De speerpunten van de huiskamer zijn samen te vatten tot CODE P, een afkorting van cultuur, ontmoeten, duurzaamheid, erfgoed en participatie. Duurzaamheid komt bijvoorbeeld terug in het eten dat ze ontvangen. ,,We krijgen van twee winkels de groenten die zij over hebben. We geven ook veel aandacht aan vegetarisch koken. Mensen weten vaak niet hoe ze lekker vegetarisch kunnen koken, maar daarmee kunnen ze wel geld besparen, omdat vlees best duur kan zijn.”

De Hilversumse is ook bekend van haar minibieb gevuld met eten. ,,Een deel van dat eten stop ik nog steeds in de kast, die is inmiddels een stukje gegroeid.”

Ze laat een foto zien van een flinke houten kast van minimaal 2 meter hoog, waar eerst een klein kastje met drie planken stond. ,,Ik spreek regelmatig mensen die iets uit de kast halen, ze vertellen me met welke problemen ze rondlopen. Daarmee krijg ik een goed beeld van wat er in de wijk speelt.”

Woningnet

Die kennis zet Jacqueline onder andere in bij het Woonloket. ,,Mensen kunnen in de huiskamer ook langskomen voor advies en hulp bij het zoeken van een woning. Niet iedereen begrijpt bijvoorbeeld hoe Woningnet werkt. Ik koppel ideeën en informatie terug naar woningbouwverenigingen of de gemeente, zodat ze er iets mee kunnen doen.”

Met twee subsidieaanvragen is de Winter Wonder Woonkamer voor december, januari en februari bekostigd. ,,Voor subsidie heb je altijd een afgebakende periode nodig. Door een eerste start te maken, kunnen we goed kijken wat wel en niet werkt.”

Daar neemt Jacqueline gerust de tijd voor. ,,Het moet eerst groeien, maar we gaan zeker een nieuw plan maken na februari.”

Openingstijden

De Winter Wonder Woonkamer is geopend op maandag van 12.30 tot 20.00 uur en op donderdag van 10.30 tot 15.00 uur. De Iris heeft een Facebookpagina en ze zitten op Nextdoor. De huiskamer bevindt zich aan de Irisstraat 116A, aan het eind van de steeg naast nummer 116.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.