Duitse rechtsextremisten opgepakt voor plannen aanval parlement

ANP Producties | Bron: ANP
Berlijn

De Duitse politie heeft 25 leden en aanhangers van een extreemrechtse beweging opgepakt in een landelijke operatie. Zij waren volgens aanklagers van plan om gewapend het Duitse parlement te bestormen en een eigen regering te installeren.

"De democratie wordt goed verdedigd: sinds vanmorgen vindt er een grote antiterrorismeoperatie plaats", laat minister Marco Buschmann van Justitie via Twitter weten. In elf deelstaten vinden invallen plaats, op meer dan 130 locaties. Meer dan 3000 agenten zijn bij de operatie betrokken.

Het onderzoek richt zich op in totaal 52 verdachten. Zij zouden al zeker sinds november vorig jaar voorbereidingen treffen voor een aanval op het parlement. Twee verdachten werden in het buitenland opgepakt, in Oostenrijk en Italië. De verdachten zijn met uitzondering van één Rus allen Duits. De Russische ambassade in Berlijn ontkent woensdag banden te hebben met terroristische groeperingen in Duitsland.

Reichsbürger-milieu

Onder de arrestanten zijn een Duitse militair en meerdere reservisten. Duitse media schrijven dat de meest prominente verdachte Birgit Malsack-Winkemann is, lid van het rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD). Zij zat namens die partij van 2017 tot en met 2021 in de Bondsdag. Malsack-Winkemann keerde na één termijn in het lagerhuis van het parlement terug als rechter van de regionale rechtbank in Berlijn, aldus de krant Die Welt.

De verdachten komen uit het zogeheten Reichsbürger-milieu. Zij erkennen de Bondsrepubliek Duitsland niet en vinden dan ook dat de Duitse wetten niet op hen van toepassing zijn. Veel van de leden weigeren bijvoorbeeld belasting te betalen. De Duitse inlichtingendienst schat dat de beweging ongeveer 21.000 aanhangers telt. Onder hen zijn neonazi's, complotdenkers en wapenliefhebbers.

Het federaal parket komt woensdag om 14.00 uur met een persverklaring over de politie-operatie tegen extremisten, die volgens Duitse media een van de grootste ooit is in het land.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.