IOC waarschuwt Taliban: laat meisjes en vrouwen sporten

ANP Producties | Bron: ANP
Lausanne

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft Afghanistan onder druk gezet om vrouwen de vrijheid te geven om te sporten. Vrouwen en meisjes moeten veilig kunnen sporten in het land en vrouwenteams moeten worden afgevaardigd naar internationale evenementen. Zo niet, dan zal het IOC Afghanistan uitsluiten van deelname aan de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch had het IOC opgeroepen om Afghanistan per direct te schorsen omdat het regime van de Taliban meisjes en vrouwen het sporten verbiedt. Het dagelijks bestuur van de olympische beweging volgt die oproep niet, maar heeft de Taliban wel duidelijk gewaarschuwd dat het moet voldoen aan de voorwaarden van het IOC. Het recht van vrouwen om te sporten ligt verankerd in het olympisch handvest.

"We kijken met grote bezorgdheid naar de opgelegde beperkingen van de Taliban ten aanzien van meisjes en vrouwen en veroordelen ze krachtig. We zullen de situatie en de naleving van onze beginselen blijven volgen", verklaarde het IOC, dat in principe wel Afghaanse atleten financieel blijft ondersteunen in hun voorbereiding op de Olympische Spelen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.