China kondigt landelijke versoepeling coronaregels aan

ANP Producties | Bron: ANP
Beijing

In China mogen covid-19-gevallen zonder of met milde symptomen voortaan thuis in isolatie, heeft de Chinese nationale gezondheidsautoriteit (NHC) woensdag aangekondigd. Ook het testbeleid wordt afgeschaald en reizen binnen China wordt makkelijker.

Voorheen moesten alle mensen na een positieve test op speciale overheidslocaties in isolatie. Nu is de bedoeling dat mensen dat pas doen na een verslechtering van hun gezondheidssituatie. Ook is besloten dat mensen zich minder vaak hoeven te testen en minder vaak een negatieve testuitslag hoeven te tonen. Daarmee wordt het ook makkelijker om tussen provincies te reizen.

De versoepelingen komen na zeldzame protesten in diverse steden tegen het strenge antivirusbeleid. Staatsmedia meldden begin deze week dat zo'n twintig steden al maatregelen hadden versoepeld, met name met betrekking tot testbeleid. De landelijke versoepeling komt nu het aantal besmettingen in China weer daalt na een piek eind november. Toen werden bijna 40.000 besmettingen per dag vastgesteld.

Al bijna drie jaar behandelt China covid als een gevaarlijke ziekte die vergelijkbaar is met builenpest en cholera, maar sinds vorige week erkennen topambtenaren dat de jongste variant van het coronavirus minder ernstig is dan genoemde ziektes. Eerder dit jaar werd nog geprobeerd uitbraken met zware beperkingen te beëindigen. Zo gold voor de ruim 23 miljoen inwoners van Shanghai wekenlang een lockdown.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.