Polen koopt wapens uit de VS en Zuid-Korea

ANP Producties | Bron: ANP
WashingtonWarschau

De Amerikaanse regering heeft de verkoop aan Polen goedgekeurd van 116 extra Amerikaanse Abrams-gevechtstanks en andere zware bewapening voor een totaalbedrag van 3,75 miljard dollar (3,56 miljard euro), meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De deal omvat ook Hercules-reddingsvoertuigen, mobiele aanvalsbruggen die tanks over rivieren kunnen vervoeren, ongeveer vijftig lichte voertuigen, lichte wapens en munitie.

Het Congres moet de deal nog goedkeuren, maar dat is volgens waarnemers een formaliteit.

Polen, dat grenst aan onder meer Oekraïne en de Russische exclave Kaliningrad, kocht in april al 250 Abrams-tanks en ander militair materiaal van de VS voor een totaalbedrag van 4,74 miljard dollar (4,53 miljard euro).

Eerder dinsdag was de Poolse president Andrzej Duda in de Poolse marinehaven Gdynia, aan de Baltische kust, voor de ceremoniële ontvangst van een eerste zending tanks en houwitsers uit Zuid-Korea. Het ging om onder andere tien Black Panther K2-tanks en 24 Thunder K9-houwitsers, die onderdeel uitmaken van een wapendeal met Zuid-Korea ter waarde van in totaal 5,6 miljard euro.

De Poolse president prees de snelle levering door de Zuid-Koreanen, die "van cruciaal belang is in het licht van de Russische agressie en de oorlog in Oekraïne", aldus Duda. En: "Om agressie te stoppen, om de vijand te stoppen, is het noodzakelijk dat het leger over dit moderne materieel beschikt."

De ook bij de ceremonie aanwezige Poolse defensieminister Mariusz Blaszczak haalde voor de gelegenheid een klassieke Latijnse spreuk aan: "We willen vrede, dus bereiden we ons voor op oorlog."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.