Racistische Sinterklaas geeft zichzelf aan, geschrokken van alle ophef. Bunschoter (49) zit vast op verdenking van opruiing

Alexander Poort
Bunschoten

De man die verkleed als Sinterklaas in een video racistische taal bezigde en opriep tot geweld heeft zich gemeld bij de politie. Het gaat om een 49-jarige man uit Bunschoten. Hij zit vast op verdenking van onder meer opruiing.

Het filmpje was een reactie op een vechtpartij op de markt van Bunschoten afgelopen zaterdag. Een 20-jarige Rotterdammer die werd uitgemaakt voor Zwarte Piet ging daar op de vuist, waarbij twee mensen gewond raakten.

Ook de man kwam er niet zonder kleerscheuren vanaf. Bovendien heeft hij enkele dagen in de cel doorgebracht. Hij is inmiddels weer vrij.

Filmpje

Enkele uren na de vechtpartij op de markt verscheen er een filmpje online waarbij een als sint verklede man opriep een ’smerige zwarte bloedhond af te leveren op de Oranjerotonde’, omdat hij ’het kinderfeest verpest’.

Naast deze racistische uitspraak riep hij nog op tot geweld door eraan toe te voegen ’je mag alles met hem doen wat je wil. Laat geen haar van hem heel’.

Verspreiden

Het filmpje belandde ook op social media. Een 56-jarige Bunschoter die dit daar deelde is zondag opgepakt vanwege het verspreiden van een video die oproept tot discriminatie en geweld. Ook deze man is inmiddels weer op vrije voeten.

Wel bleef de politie nog op zoek naar de makers van de video en de racistische Sinterklaas. Deze meldde zich uiteindelijk op het bureau. Hij zou geschrokken zijn van alle ophef die zijn video heeft veroorzaakt.

De man zit vast voor verhoor. Eerder gaf de politie aan dat de man behalve van opruiing ook wordt verdacht van het aanzetten tot geweld, haat en discriminatie en zou er sprake zijn van ’eigenrichting’.

Het onderzoek naar zowel de vechtpartij, als alles wat er rond het filmpje is gebeurd loopt nog door.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.