Dit is het beste tijdstip voor een vrijpartij

© Dainis Graveris

Veel mensen bedrijven de liefde in de avond, nacht of ochtend. Praktisch, want dan ben je bij elkaar en lig je toch al in bed. Maar is dit ook het beste tijdstip? Niet voor iedereen, als we de wetenschap mogen geloven. Slaapexpert Paul Kelley van de Universiteit van Oxford zocht het uit. Hij analyseerde onze innerlijke klok en op basis daarvan bepaalde hij voor verschillende leeftijdsgroepen wat het beste moment is voor een vrijpartij.

Twintigers

Twintigers kunnen het beste seks hebben om 15.00 uur. Op dit tijdstip hebben twintigers een zogenaamde energiepiek en komen daardoor rond die tijd pas écht goed in the mood.

Dertigers

Voor dertigers is 08.20 uur het ideale tijdstip. Het zonlicht verhoogt het testosteron door de hypothalamus (het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de hormonen) te stimuleren.

Het beste seksmoment blijkt afhankelijk te zijn van je leeftijd.© Archieffoto Roos Koole

Veertigers

Voor veertigers is het 22.20 uur. Volgens Kelley is dit namelijk het moment van de dag waarop zij het beste kunnen ontspannen door oxytocine af te geven, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Vrijen verhoogt de productie van oxytocine en dat bevordert de nachtrust weer.

Vijftigers

Volgens de onderzoeker is 22.00 uur voor vijftigers hét ideale moment voor een vrijpartij. Doordat veel vijftigers overdag heel druk zijn, hebben ze vaak rond dat tijdstip, zo vlak voor het slapengaan, de meeste zin (en tijd) voor seks.

Zestigplussers

20.00 uur is het ideale tijdstip voor zestigplussers om seks te hebben, zo stelt Kelley. Een aantal uur na het avondeten wordt bij zestigers het lichaam voorbereid op het aanmaken van oxytocine. Seks op dit tijdstip helpt je volgens de slaapexpert bovendien beter te slapen.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.