Gerard van der Lem vindt kritiek op bondscoach grappig: ’Niet gek opkijken als Oranje gewoon de finale haalt’

© Foto ANP

Van onze verslaggever
Amsterdam

Gerard van der Lem begrijpt de discussie over het spel van het Nederlands elftal op het WK in Qatar niet zo goed. „Ik vind het best wel grappig eigenlijk”, zegt de 70-jarige voormalige assistent van Louis van Gaal bij Ajax en FC Barcelona.

„We hebben met Oranje drie keer de finale gehaald, vaak met aanvallend en mooi voetbal. De hele wereld sprak over ons, maar winnen deden we nooit. Nu doet Louis het een keer op een andere manier en nou is het weer niet goed.”

Van der Lem zat naast Van Gaal op de bank tijdens de hoogtijdagen van Ajax in de jaren 90. De Amsterdammers wonnen in 1995 de Champions League en de wereldbeker en Van Gaal nam zijn assistent daarna mee naar FC Barcelona.

Heilig

Bij Ajax draaide het naast resultaat ook om aantrekkelijk voetbal spelen, altijd in de herkenbare 4-3-3-formatie. „Dat systeem was heilig. We waren romantici, voetbal was voor het publiek”, zegt Van der Lem. „Maar Louis is altijd al beschouwend en analyserend geweest, ook in die tijd. Het voetbal evolueert. Daar kijkt Louis natuurlijk ook naar, dat hij mee-evolueert. Het is heel simpel: hij is tot de conclusie gekomen dat hij met dit systeem veel meer kans heeft op succes.”

Van der Lem weet uit ervaring dat Van Gaal niet zomaar is overgestapt naar een andere aanpak. De spelers van Oranje moest hij eerst overtuigen. „Maar dat is wel gelukt”, weet Van der Lem, die Van Gaal kort voor vertrek naar Qatar een mail stuurde om hem succes te wensen. „Geloof mij maar: als de voetballers denken dat het op deze manier niet gaat werken, trekken ze echt wel aan de bel. Louis heeft ze overtuigd dat ze hiermee wereldkampioen kunnen worden.”

De weinig aantrekkelijke manier van voetballen zorgt in Nederland voor veel kritiek. Tijdens de rust van de achtste finale tussen Nederland en de Verenigde Staten (3-1) waren oud-internationals Marco van Basten en Rafael van der Vaart meedogenloos. Van der Lem: „Louis sluit zich daar voor af. Misschien hoort en leest hij het wel, maar het doet hem niks. Hij is gefixeerd op deze manier van spelen en laat zich door niets of niemand van de wijs brengen. Je moet niet gek opkijken als hij gewoon de finale haalt, hoor. Ik zie ze sowieso wel van Argentinië winnen, omdat we over het algemeen betere spelers hebben. En als Oranje ver komt, staat iedereen er zo weer achter. Dan maakt het niemand meer iets uit, de spelers al helemaal niet.”

Meer nieuws uit Sport