Politie zoekt racistische Sinterklaas. 56-jarige Bunschoter aangehouden voor verspreiden van video die oproept tot discriminatie en geweld

Alexander Poort
Bunschoten

Een 56-jarige Bunschoter is opgepakt voor het verspreiden van een video die oproept tot discriminatie en geweld. In het filmpje is een als Sinterklaas verklede man te zien die vraagt een ’smerige zwarte bloedhond af te leveren op de Oranjerotonde’.

Aanleiding voor de video is een vechtpartij op de markt in Bunschoten afgelopen zaterdag. Hier ontstond ruzie nadat een 20-jarige man uit Rotterdam zich gekwetst voelde toen hij Zwarte Piet werd genoemd. De ruzie ontaarde in een gevecht, waarbij een 59-jarige man en een 62-jarige vrouw uit Amersfoort gewond raakten. Ook de 20-jarige Rotterdammer raakte gewond. Hij is wel aangehouden en zit nog vast. De politie is op zoek naar getuigen en eventueel beelden van het incident.

Kinderfeest

Enige tijd na de vechtpartij op de markt verscheen er een filmpje op internet waar een als Sinterklaas verklede man mensen vraagt op zoek te gaan naar een man ’die het kinderfeest verpest’. Behalve dat de man hierbij ook racistische taal uitslaat, roept hij op tot geweld. ’Je mag alles met hem doen wat je wil. Laat geen haar van hem heel’, klinkt het. Het filmpje wordt veel gedeeld onder inwoners van Bunschoten-Spakenburg.

Eigen rechter

De 56-jarige man uit Bunschoten die is aangehouden, had het filmpje op zijn social media gedeeld. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. De politie zoekt ook nog andere mensen die de video hebben gedeeld. Daarnaast is de politie naarstig op zoek naar de makers van het filmpje en natuurlijk de racistische Sinterklaas zelf.

Behalve voor het aanzetten tot geweld, haat en discriminatie is er volgens de politie sprake van ’eigenrichting’, oftewel voor eigen rechter spelen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.