Kortenhoef verliest met oud-brandweerman Bert van de Pol (60) een geboren hulpverlener. ’Duiken was zijn grote passie’

Bert van de Pol had een passie voor de brandweer en duiken.© foto brandweer

Susanne van Velzen
’s-Graveland

Sommige mensen worden als hulpverlener geboren. Bert van de Pol uit Kortenhoef is zo iemand. Donderdag overleed de oud-brandweerman van de vrijwilligerspost ’s-Graveland van het brandweerkorps Gooi en Vechtstreek op 60-jarige leeftijd na een heel kort ziekbed.

Maarten Steinkamp kwam ongeveer tegelijkertijd met Bert van de Pol bij de vrijwillige brandweer in ’s-Graveland. Hij herinnert zich hoe Bert in 1980, in navolging van zijn broer Adrie, zich aanmeldde bij de ’s-Gravelandse brandweer. „Daar stond niemand vreemd van te kijken. Met vlaggen en wimpels doorliep hij de diverse opleidingen en werd in 1985 bevorderd tot Brandwacht 1e Klasse. Zijn gedrevenheid en technisch inzicht waren menig instructeur en leidinggevende toen al opgevallen”, zegt Steinkamp.

Waterongevallenvoertuig

Bert had volgens hem een groot hart voor de brandweer maar zijn echte passie ontdekte hij bij een geheel andere opleiding: duiken. „Hij ging daar helemaal in op en het was ook niet verwonderlijk dat hij in 1993 vele honderden vrije uren stak in het om- en opbouwen van een tweedehands Mercedes tot een zogeheten waterongevallenvoertuig. Toen in 2005 het brandweerduiken voor post ’s Graveland werd afgeschaft, viel hem dit dan ook zwaar.” Zijn passie voor de brandweerwedstrijden van ABWC was ook alom bekend. Mede door zijn inzet werd de prijzenkast van de post meer dan eens gevuld met een aantal mooie bekers.

Steinkamp weet ook dat Bert niet altijd even makkelijk was in zijn communicatie. „De balans tussen recht voor zijn raap en eigenwijsheid stond nog wel eens onder spanning. Tegelijkertijd stond hij voor iedereen klaar, zeker als het ging om te helpen met klussen en spullen regelen. Van schop tot graafmachine. Zijn grootste vriend leek wel Sinterklaas: jaar in, jaar uit begeleidde hij, met de brandweerboot, de Goedheiligman bij intochten en bezoeken. Daarnaast was Bert altijd te porren voor een goede grap of stunt.”

Van Loenen

Begin 2016 vond hij het welletjes en werd hem, na 36 jaar trouwe dienst, eervol ontslag verleend. Hij ontving toen een Koninklijke Onderscheiding. Bert van de Pol werkte zijn hele leven als chauffeur bij transportbedrijf Van Loenen in Hilversum. Ook daar was hij een bekend gezicht. Pas half oktober bleek dat Bert ernstig ziek was. Al snel werd duidelijk dat hij het niet ging redden. Op donderdag 1 december overleed de geboren hulpverlener. Bert is 60 jaar geworden. Hij wordt zaterdagochtend 10 december in Bilthoven gecremeerd.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.