OM in hoger beroep tegen zeven van de negen verdachten in Mallorca-zaak

© ANP/Aloys Oosterwijk

ANP
LELYSTAD

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen zeven van de negen verdachten in de zogeheten Mallorca-zaak, die draait om de gewelddadige dood van Carlo Heuvelman. De rechtbank in Lelystad legde de verdachten twee weken geleden straffen op tot zeven jaar cel. Meerdere verdachten, onder wie hoofdverdachte Sanil B., hebben eerder al laten weten hiertegen in beroep te gaan.

De 27-jarige Heuvelman uit Waddinxveen werd op 14 juli vorig jaar kort na 02.00 uur in elkaar geslagen op de boulevard van badplaats El Arenal op Mallorca. Hij lag bewusteloos op straat voor café De Bierexpress, waarna hij nog diverse malen zou zijn geschopt. Hij overleed vier dagen later in het ziekenhuis als gevolg van hersenletsel.

Meerdere vechtpartijen gingen vooraf aan het fatale geweld tegen Heuvelman. Mannen werden bewusteloos geslagen door hoofdverdachte B. en zijn vrienden, nagenoeg zonder enige aanleiding. „Zonder aanleiding gepleegd zinloos en extreem uitgaansgeweld”, zo vatte de rechtbank de zaak in het vonnis samen.

Het OM is in beroep gegaan tegen de zeven verdachten die betrokken waren bij het geweld waarbij Heuvelman om het leven kwam. Volgens het OM „is het proces van waarheidsvinding nog niet volledig.” „De rechtbank heeft slechts één verdachte veroordeeld voor doodslag, maar daarnaast ook benoemd dat een of meer andere personen ook verantwoordelijk moeten zijn voor de dood van Carlo. De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen wie dat is of zijn”, motiveert het OM het besluit.

Het OM is ervan overtuigd dat minstens een van de verdachten meer moet weten over die fatale avond dan nu gedeeld is en hoopt tijdens het hoger beroep meer duidelijkheid te kunnen krijgen over wie welke rol gespeeld heeft. De familie van Heuvelman gaf na de uitspraak ook aan het zeer onbevredigend te vinden dat nog altijd niet precies duidelijk is wat er is gebeurd. „De hele zaak hebben we al gezien dat de verdachten hun mond houden. En het voelt voor hen toch een beetje alsof ze daar nu voor beloond worden”, zei hun advocaat destijds.

De twee zaken waarin geen beroep is ingesteld, gaan over een verdachte die niet vervolgd is voor betrokkenheid bij de gewelddadigheden bij De Bierexpress en een verdachte voor wie het OM zelf vrijspraak heeft gevraagd.

Lees ook: Sanil B. (20) krijgt 7 jaar cel voor dodelijk geweld op Mallorca, andere verdachten krijgen lichtere celstraffen en taakstraf

Lees ook: De Zaak Mallorca: forse straffen uitgedeeld, maar hoe nu verder? Luister naar aflevering 10 van onze podcast, met misdaadjournalist Wesley Meijer

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.