Duits parlement: hongersnood Oekraïne in jaren dertig is genocide

ANP Producties | Bron: ANP
Berlijn

Het Duitse parlement erkent de hongersnood in Oekraïne die zo'n negentig jaar geleden opzettelijk werd veroorzaakt door de Sovjetregering officieel als genocide. De gebeurtenis staat ook bekend als de Holodomor.

In 1932 en 1933 overleden tot 4 miljoen mensen in de toenmalige Sovjet-deelrepubliek Oekraïne door honger. Dat gebeurde onder Sovjetdictator Josef Stalin, die met de uithongering de Oekraïense boeren wilde controleren.

De Bondsdag stemde met een ruime meerderheid voor de motie die de hongersnood erkent als genocide. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de parlementariërs via Twitter bedankt voor de "historische beslissing".

Parellellen

Voor de stemming in Berlijn erkenden volgens het Holodomor Museum in Kiev zestien andere landen de hongersnood als genocide. Nederland erkent de Holodomor niet als volkerenmoord.

De Holodomor werd zaterdag herdacht in Oekraïne. President Zelenski trok toen parallellen tussen de hongersnood in de jaren dertig en de huidige Russische agressie in het land.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.