Leider Islamitische Staat gedood, opvolger benoemd

ANP Producties | Bron: ANP
CaïroWashington

De leider van Islamitische Staat is gedood tijdens gevechten, meldt een woordvoerder van de terroristische beweging in een audioboodschap op Telegram. Er is al een opvolger aangesteld: Abu al-Husayn al-Husayni al-Qurashi, die wordt omschreven als een "veteraan van de jihad".

Over de omgekomen leider Abu al-Hasan al-Hashimi al-Quraishi was weinig bekend. De zogenoemd kalief werd gedood in een gevecht nadat hij anderen had omgebracht, aldus de woordvoerder. Het Amerikaanse leger meldde later dat het Vrije Syrische Leger, dat gebieden in Syrië controleert, half oktober de operatie uitvoerde waarbij de IS-leider in de zuidelijke provincie Daraa om het leven kwam. Daarbij waren volgens een woordvoerder geen Amerikaanse militairen betrokken. "IS blijft een bedreiging voor de regio", aldus het centrale commando van de VS in de regio.

De gedode leider volgde afgelopen maart Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi op, die zichzelf in februari had opgeblazen tijdens een Amerikaanse operatie in het noorden van Syrië. Die leidde IS sinds 2019. Het Witte Huis verwelkomde het nieuws dat ook zijn opvolger is gedood.

Islamitische Staat heeft dood en verderf gezaaid in Syrië en Irak en bloedige aanslagen in Europa gepleegd. De slagkracht van de organisatie is de afgelopen jaren afgenomen, maar IS is met takken in Azië en Afrika nog actief in tal van landen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.