Stalin vermoordde drie miljoen Oekraïners. De plaag van honger verdient meer aandacht | commentaar

Stalin in 1943.© Foto US Signal Corps / Wikipedia

Roy Hazenoot

Met de gruwelijkheden in Oekraïne op het netvlies rijst de vraag op of het nog erger kan. Ja, is het antwoord, veel erger zelfs. Dat kunnen we zien als we naar de vreselijke jaren ’30 van de vorige eeuw kijken. En nee, nazi-Duitsland, het gaat een keertje niet over jou. De vinger wijst naar de Sovjet-Unie en vooral naar haar leider: Jozef Stalin.

De schattingen lopen uiteen: zo’n drie tot zes miljoen Oekraïners werden in 1932 en 1933 van het leven beroofd doordat hun eten en zaaigoed in opdracht van de Sovjetleider werden afgenomen. Ter vergelijking: de Amerikanen schatten dat de huidige oorlog zo’n honderdduizend Oekraïners het leven heeft gekost.

Afgelopen weekend herdacht Oekraïne de negentig jaar oude volkerenmoord. Holodomor, noemen ze het, ’de plaag van honger’. Pas sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie durven nabestaanden van de slachtoffers de hongerdood van miljoenen aandacht te geven en sinds 2006 heeft het Oost-Europese land de moed om het ’genocide’ te noemen.

Internationaal wordt getwijfeld of die term terecht is, Rusland zegt dat de Oekraïners gewoon ’honger’ hadden, maar in het Westen zijn de meeste geleerden het erover eens dat Stalin de miljoenen arme boeren bewust de dood in joeg. Het Duitse parlement wil woensdag de massamoord ook aanduiden als genocide. Officieel zou dat betekenen dat Duitsland werk moet maken van het bestraffen van de dader(s), maar in het geval van Stalin, die al bijna zeventig jaar onder de groene zoden ligt, heeft dat niet veel zin meer.

Dat Duitsland, een land dat zelf ontzettend worstelt met zijn geschiedenis vol dood en verderf, de stap durft te zetten is te prijzen. Nederland, met de bloedige koloniale geschiedenis ook niet het liefste jongetje van de klas, zou het voorbeeld van de grote buurman moeten volgen.

Niet alleen het leed dat Oekraïne vandaag de dag wordt aangedaan verdient erkenning en aandacht, maar ook de verschrikkingen uit het verleden.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.