Zwemschool dreigt Hilversum met kort geding. ’Subsidie zwembad Lieberg moet stoppen. Anders wil ik ook geld’

Shiva de Winter van ’t Gooische Bad wil dat de gemeente Hilversum de subsidie aan zwembad De Lieberg stopt.© Archieffoto Studio Kastermans

Alexander Poort
Hilversum

Zwemschool De Winter Sport stelt de gemeente Hilversum een ultimatum. Als niet voor 10 december de subsidie aan zwembad De Lieberg wordt stopgezet, spant Shiva de Winter van De Winter Sport een kort geding aan.

De gemeentelijke steun aan lokale zwembaden is De Winter een doorn in het oog. „Terwijl De Winter Sport door stijgende kosten de prijzen moet verhogen voor zijn eigen zwembad ’t Gooische Bad, wordt De Lieberg al jaren met gemeentelijk subsidies gesteund”, betoogt De Winter.

Hij denkt dat de steun in strijd is met de wet Markt en Overheid, die gemeenten verbiedt om commerciële partijen te financieren.

Energieprijzen

De Winter stelt dat hij net zo hard geld nodig heeft om zijn exploitatie rond te krijgen door de gestegen energieprijzen, de stijgende loonkosten en de inflatie.

Het kort geding moet wat De Winter betreft jurisprudentie opleveren voor gemeentelijke steun aan lokale zwembaden. De kosten voor private baden liggen volgens De Winter vele malen hoger dan bij de commerciële exploitanten van publieke baden.

,,Commerciële zwemscholen zijn gedwongen hun leskosten te verhogen tot 100 euro of meer per maand. Publieke baden kunnen dankzij de subsidie hun tarieven rond de 60 euro houden’’, aldus de Hilversumse zwemschoolhouder.

Direct

Het steekt De Winter dat de gemeente Hilversum - en vele andere gemeenten - de subsidie direct betaalt aan commerciële partijen als Optisport Nederland en Sportfondsen Nederland.

,,Als de gemeente Hilversum die andere partijen blijft subsidiëren, wil De Winter Sport net als die commerciële exploitanten subsidie ontvangen over de periode 2018-2021’’, stelt De Winter in een brief aan de gemeente Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.