Veel huishoudens in Kiev nog steeds zonder stroom

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

De helft van de huishoudens in Kiev zit nog steeds zonder stroom, volgens burgemeester Vitali Klitsjko. Twee dagen na een grootschalige Russische aanval op Oekraïense elektriciteitscentrales zijn de energieproblemen voor veel mensen in de hoofdstad nog niet opgelost.

Klitsjko schrijft op Telegram dat technici nog hard aan het werk zijn om het stroomnetwerk weer te herstellen. Hij hoopt dat het lukt om alle huishoudens vrijdag om de beurt een paar uur op de elektriciteit aan te sluiten. Een medewerker van president Volodimir Zelenski liet donderdag weten dat heel Oekraïne "in feite" weer stroom had.

Als het stroomnetwerk hersteld is, zou iedereen ook weer mobiel bereik moeten hebben. De Oekraïense netbeheerder meldde donderdagavond dat de meeste centrales weer elektriciteit produceren en dat aan de helft van de vraag voldaan kon worden.

Centrale verwarming

De burgemeester zegt verder dat een derde van de huishoudens in Kiev weer aangesloten is op de centrale verwarming. De voorzieningen voor stromend water in de hoofdstad werden al eerder hersteld.

Nu de wintermaanden zich aandienen, zijn de Russische aanvallen de afgelopen weken met name gericht op de energievoorzieningen van Oekraïne. Komende week kan de temperatuur in Kiev waarschijnlijk ook overdag dalen tot onder het vriespunt. Moskou beweert dat het alleen militaire infrastructuur beschiet.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.