Stroomvoorziening grotendeels hersteld in Kiev

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Een dag na grootscheepse Russische raketaanvallen heeft een groot deel van de circa 3 miljoen inwoners van de hoofdstad Kiev weer elektriciteit, zegt de regering. In de namiddag zaten sommige delen van Kiev nog wel zonder stroom. De watervoorziening werd eerder al hersteld.

Het plaatsvervangend hoofd van het kantoor van president Volodimir Zelenski bracht het positief. "In feite zijn alle delen van Oekraïne voorzien van elektriciteit", zei Kyrylo Timosjenko op de Oekraïense televisie. Burgemeester Vitali Klitsjko van Kiev meldde in de ochtend dat 70 procent van de hoofdstad nog zonder elektriciteit zit. Miljoenen inwoners brachten de nacht door in temperaturen rond het vriespunt.

Volgens de Oekraïense luchtmacht had Rusland woensdag ongeveer zeventig raketten en drones op Oekraïne afgestuurd. Moskou ontkent dat de stad Kiev doelwit was. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken zou alle eventuele schade in de hoofdstad het gevolg zijn van "vallende raketten van buitenlands en Oekraïens luchtafweergeschut gepositioneerd in woonwijken van de Oekraïense hoofdstad".

Burgers hard getroffen

Het Kremlin erkent wel dat Russische aanvallen de Oekraïense burgers hard treffen. Het stelt dat de aanvallen op de infrastructuur het antwoord zijn "op het volpompen van het land met westerse wapens en de onverstandige oproepen aan Kiev om een ​​militaire overwinning op Rusland te behalen".

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat de aankomende winter "voor miljoenen mensen in Oekraïne levensbedreigend zal zijn", nu het land door Russische beschietingen in de afgelopen weken met enorme schade aan de energievoorziening kampt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.