Moskou: meer dan 80.000 paspoorten verstrekt in bezet gebied

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Sinds de officiële annexatie van vier Oekraïense provincies begin oktober zijn daar meer dan 80.000 Russische paspoorten verstrekt. Dat melden Russische staatspersbureaus donderdag op basis van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Poetin annexeerde de regio's Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson vorige maand tijdens een officiële ceremonie in het Kremlin. Volgens de Russische lezing hadden burgers in deze gebieden er in referenda massaal voor gestemd om onderdanen van Rusland te worden. In werkelijkheid ging het om schijnreferenda. De Verenigde Naties veroordeelden de "poging tot illegale annexatie" van Oekraïens land en drongen er bij andere landen op aan "geen enkele door Rusland aangekondigde wijziging van grenzen te erkennen".

Sinds de illegale annexatie van de Oekraïense provincies heeft Rusland zich op het slagveld verder moeten terugtrekken. Zo trok Moskou begin deze maand de troepen nog terug uit Cherson, de belangrijkste stad in de gelijknamige regio. Ook in bijvoorbeeld de regio Zaporizja en Donetsk hebben Russische troepen sinds het begin van de oorlog nooit de controle over de volledige provincie gehad.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.