Blaricum snel klaar met twee bouwplannetjes. Raad geeft groen licht voor woningbouw op terrein Melkfabriek en kantoor op de hei

Het vervallen partycentrum van De Tafelberg dat plaats moet maken voor een kantoor.© Foto Studio Kastermans

Mirjam van Twisk
Blaricum

In een vloek en een zucht jaste de Blaricumse gemeenteraad er deze week twee niet geheel onomstreden bouwplannen doorheen. Zowel voor het kantoorpand op het mooiste plekje van Blaricum als voor de zeven woningen op de plek van de oude Melkfabriek ging het licht op groen.

De raadsleden maakten aan de twee bouwplannen zelf nauwelijks een woord vuil. Bij het voorstel om een definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven voor woningbouw op het Melkfabriekterrein vroeg alleen de VVD-fractie het woord. Niet voor een verhandeling over de pro’s en contra’s van het voorstel, maar louter om haar stemgedrag te rechtvaardigen.

De VVD, toen nog deel uitmakend van de oppositie, stemde een half jaar geleden tegen de voorgestelde invulling van het terrein. Nu, als onderdeel van de coalitie, is dat verzet gestaakt. ,,Want’’, zo zei fractievoorzitter René Wiegel, ,,als zo’n voorstel eenmaal door een raadsmeerderheid is aangenomen, kun je dat nu niet meer terugdraaien.’’

Voor de tegenstanders van het bouwplan komt het groene licht voor het voorstel niet als een verrassing. Zij hadden zich al voorgenomen om het besluit aan te vechten. Hooguit was het teleurstellend voor hen dat zij voor een hamerstuk naar de raadszaal in Eemnes waren afgereisd.

Kantoor op de hei

De raad werkt van harte mee aan het omzetten van de bestemming die rust op de grond onder het voormalige partycentrum van De Tafelberg aan de Oude Naarderweg 1. Er hadden daar, op de grens tussen de Blaricummerheide en de Tafelbergheide, twee geschakelde villa’s gebouwd mogen worden, maar een Larense investeringsmaatschappij wil er liever zijn eigen kantoor bouwen. Daar wil Blaricum aan meewerken. Een kantoor is minder belastend voor de omringende natuur als twee woningen. Bovendien ligt er een fraai natuurinclusief ontwerp voor het pand.

De raadsleden Kukupessi (PvdA/GL) en Boersen (DBP) braken opnieuw een lans voor het vastleggen van afspraken over een verbod op bijgebouwen en op een natuurbestemming voor de tuin. Ook drongen zij aan op een zwart- op witverklaring dat de provincie instemt met het plan. Dat zijn echter zaken die niet geregeld kunnen worden bij het afgeven van een verklaring van geen bedenking. Voor de gevraagde verklaring tekende de raad dan ook unaniem.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.