’Yallah! Yallah! Yallah!’ De Arabische Jack van Gelder is er klaar voor. Een WK in Saoedi-Arabië is weer wat dichterbij na stunt tegen Argentinië | column

Theo Brinkman

De kans dat het WK van 2030 in Saoedi-Arabië wordt gehouden, is na deze historische dinsdag weer wat groter geworden. ’Wat de buren kunnen, kunnen wij ook. En beter’, zullen de Saoedi’s denken. ’En bovendien kunnen wij veel beter voetballen.’

De Arabische wereld wilde ook eindelijk eens een WK organiseren en zo gebeurde het. Qatar kocht het toernooi van 2022. Daarmee was in de achterkamertjes de eerste stap gezet. De volgende stap moest op het veld volgen.

Want een WK organiseren is mooi, maar je wordt natuurlijk pas echt serieus genomen als je ook op het veld succes hebt. Dat is nog nooit een Arabische ploeg gelukt. Slechts drie keer overleefde een land uit die regio de groepsfase van een WK: Marokko (1986), Saoedi-Arabië (1994) en Algerije (2014), waarna de achtste finale het eindstation was.

Zelfs de Afrikaanse landen – toch ook niet bijster succesvol – deden het op WK’s beter, met kwartfinales voor Kameroen (1990), Senegal (2002) en Ghana (2010).

’Yallah! Yallah! Yallah!’

En nu was er dan opeens die sensationele overwinning op Argentinië. De NOS toonde later op de dinsdag het winnende doelpunt met de stem van een Arabische commentator. Jack van Gelder, mede bekend om zijn ’Bergkamp! Bergkamp! Bergkamp! Bergkamp!’ na de 2-1 van Dennis Bergkamp tegen Argentinië, kon er een puntje aan zuigen. Wat deze commentator in de microfoon schreeuwde na de 2-1, klonk als ’Yallah! Yallah! Yallah! Yallah!’ Hij was in extase, zoveel was duidelijk.

WK 2030

De Saoedi’s deden tussen 1994 en 2006 vier keer op rij mee aan het WK en wonnen in 1994 van Marokko en België. De 2-1 zege op Argentinië, zo dicht bij huis ook nog eens, is het onbetwiste hoogtepunt en zal Saoedi-Arabië sterken in de gedachte dat het WK van 2030 moeten worden binnengehaald. Het land wil naar verluidt het toernooi organiseren in samenwerking met Griekenland en Egypte.

Kijkend naar de voetbalhistorie is een WK in Saoedi-Arabië logischer dan een WK in Qatar. Over de mensenrechtensituatie zullen we het maar even niet hebben.

Meer nieuws uit Sport