Sanil B. (20) krijgt 7 jaar cel voor dodelijk geweld op Mallorca, andere verdachten krijgen lichtere celstraffen en taakstraf

Stan F., Martijn T., Lars van den H., Lukas O. en Daan van S., Kaan B., Mees T., Hein B. en Sanil B.

Maarten Kolsloot
Lelystad

De rechtbank in Lelystad heeft in de Mallorcazaak, het strafproces over de gewelddadige dood van Carlo Heuvelman, gevangenisstraffen opgelegd die oplopen tot zeven jaar. De hoogste straf was voor Sanil B. (20). Tegen hem was vorige maand een celstraf van tien jaar geëist voor het fatale uitgaansgeweld. Op zijn schoen was een DNA-spoor van het slachtoffer gevonden.

"Zonder aanleiding gepleegd zinloos en extreem uitgaansgeweld", zo vatte de rechtbank de zaak in het vonnis samen. De rechtbank vonniste tegen Sanil B. lager dan geëist onder meer vanwege zijn jeugdige leeftijd en blanco strafblad. Ook heeft volgens de rechter B. niet het volle opzet gehad op de dood van Heuvelman. Maar hij aanvaardde wel het risico op de dood door zo gewelddadig tekeer te gaan.

Forse straffen

Sanil B., Hein B. en Mees T.© Petra Urban

Tegen medeverdachten Mees T. (19) en Hein B. (19) ontbreekt volgens de rechtbank het bewijs voor hun betrokkenheid bij de doodslag op Heuvelman. Tegelijkertijd gaat de rechtbank er wel van uit dat Sanil B. de doodslag heeft gepleegd "met een of meer anderen". Maar wie dat is geweest, blijft dus onbekend. Een "onbevredigend resultaat", noemde de rechtbank dit. Tegen T. en B. waren straffen van acht jaar geëist. De rechter legde hen voor ander geweld waarbij zij betrokken waren 30 maanden op.

Rechtbank vond de geëiste werkstraffen voor de overige verdachten onvoldoende recht doen aan de ernst van de feiten en de gevolgen daarvan en verving de werkstraffen daarom door forse en deels voorwaardelijke celstraffen van twaalf tot dertig maanden.

De 27-jarige Heuvelman uit Waddinxveen werd 14 juli vorig jaar kort na 02.00 uur in elkaar geslagen op de boulevard van badplaats El Arenal op Mallorca. Hij lag bewusteloos op straat voor café De Bierexpress, waarna hij nog diverse malen zou zijn geschopt. Hij overleed vier dagen later in het ziekenhuis als gevolg van hersenletsel.

Verslag rechtbank

Verslaggever Maarten Kolsloot deed live verslag vanuit de rechtbank van Lelystad in het blog hieronder. Daaronder kun je kijken naar een live-uitzending vanuit de rechtbank.

    Meer nieuws uit Gooi en Eemland

    Ombudsteam

    Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.