Noord-Korea lanceert opnieuw ballistische raket

ANP Producties | Bron: ANP
SeoulBangkok

Noord-Korea heeft donderdag opnieuw een ballistische raket afgevuurd, zo meldt het Zuid-Koreaanse leger. De raket is neergekomen in de Japanse Zee. De lancering kwam enkele uren na een dreigement van het land met zwaardere militaire acties te komen als de Verenigde Staten oefeningen blijven houden in de regio. De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken liet daarbij ook weten dat de top die de VS, Zuid-Korea en Japan onlangs belegden ertoe heeft geleid dat de situatie "nog onvoorspelbaarder" is geworden.

Choe Son-hui verklaarde in een statement aan staatspersbureau KCNA dat de militaire oefeningen van de drie landen de activiteiten van Noord-Korea niet hebben ingedamd, maar juist voor een nieuwe veiligheidscrisis hebben gezorgd. Als de activiteiten worden voortgezet, zullen daar volgens de minister "heftigere counteracties" op volgen. "De Verenigde Staten moeten zich ervan bewust worden dat dat een gok is waar ze zeker spijt van zullen krijgen."

De jongste Noord-Koreaanse lancering is kort voor een ontmoeting donderdag tussen de Chinese president Xi Jinping en de Japanse premier Fumio Kishida. De ontmoeting is de eerste van een Chinese en een Japanse leider in drie jaar tijd. Ze komen in Bangkok bijeen, waar een topconferentie van landen aan de Stille Oceaan wordt gehouden. Xi is er vanuit Bali aangekomen waar hij de G20-top bijwoonde. De Amerikaanse president Joe Biden drong er daar in een gesprek met Xi op aan dat China zijn invloed in Noord-Korea gebruikt om de militaire en nucleaire activiteiten van het stalinistisch geregeerde noorden van Korea in te dammen. Biden sprak vorige week op bezoek in Cambodja samen met Kishida en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol ook al over de Noord-Koreaanse kwestie.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.