Nieuwe poging om Amerikaanse maanraket te lanceren

ANP Producties | Bron: ANP
Cape Canaveral

Opnieuw proberen de Verenigde Staten te beginnen aan een historische reis naar de maan en terug. De onbemande missie Artemis I moet de weg vrijmaken om over een paar jaar weer astronauten op de maan rond te laten lopen. De lancering staat gepland voor woensdagochtend, tussen 7.04 uur en 9.04 uur Nederlandse tijd. Als alles goed gaat, keert het vaartuig rond 11 december terug op aarde.

Het wordt de derde poging om aan de vlucht te beginnen. In augustus ging het vertrek niet door omdat het niet lukte een van de vier raketmotoren op de juiste temperatuur te krijgen. In september, in de aanloop naar de tweede poging, werd een lek ontdekt toen de brandstoftank werd gevuld met vloeibare waterstof. Daarna moest de raket ook nog een keer terug naar de hangar om te schuilen voor de zware orkaan Ian.

Het wordt de eerste vlucht in het nieuwe maanprogramma van de Verenigde Staten. Dat land wil over enkele jaren weer mensen naar de maan en terug brengen, voor het eerst sinds 1972. Daarvoor is de krachtigste raket ooit gebouwd, het Space Launch System (SLS). Helemaal boven in die draagraket zit het nieuwe vaartuig dat naar de maan en terug moet, de Orion. In het voorste, Amerikaanse deel komen de astronauten te zitten. Het achterste deel, dat voor energie en voortstuwing zorgt, is door Europa ontwikkeld. De zonnepanelen die elektriciteit opwekken komen uit Leiden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.