Paardenstallen op Hocrasterrein worden geen gemeentelijk monument. Gooise Meren neemt adviezen niet over tot verbazing van erfgoedvereniging Heemschut

De voormalige stallen.© Foto Mediahuis

Joyce Huibers
Bussum

De voormalige paardenstallen van de vroegere renbaan Cruysbergen worden geen gemeentelijk monument. Dat heeft het college van Gooise Meren besloten, ondanks het positieve advies van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed en twee adviesbureaus.

De stallen liggen tegenwoordig op het Hocrasterrein aan de rand van Bussum, waar ze plaats moeten maken voor een nieuwe woonwijk en middelbare school. Twee jaar geleden vroegen Historische Kring Bussum, erfgoedvereniging Heemschut en Stichting Vrienden van ’t Gooi een monumentenstatus voor de stallen aan. De gemeente liet daarop onderzoek uitvoeren. Het Monumenten Advies Bureau concludeerde uiteindelijk dat de stallen monumentwaardig zijn. Het Oversticht werd gevraagd voor een second opinion. Dat bureau concludeerde dat de stallen een cultuurhistorische waarde hebben. Het maakte dat de CRK&E adviseerde de gebouwen tot gemeentelijk monument te verklaren.

Tien miljoen

Dat het college dat advies niet overneemt heeft alles te maken met de kosten die dat besluit met zich mee zou brengen. Het behouden van de stallen kan betekenen dat op het Hocrasterrein geen school kan komen. De gemeente moet dan tijdelijke huisvesting zoeken voor de middelbare school en dat kost zo’n tien miljoen euro, aldus burgemeester en wethouders. Daarnaast loopt het plan mogelijk vertraging op met stijgende bouwkosten en het langer in standhouden van het gebouw van het Goois Lyceum tot gevolg. Bovendien zitten er financiële consequenties aan de restauratie van de stallen.

Het college wil de geschiedenis van het terrein echter niet volledig wegpoetsen. De stallen mogen gesloopt worden, maar alleen als er een ’alternatieve erfgoedstrategie’ voor het terrein wordt uitgewerkt. De historie van de locatie en het renbaanverleden moet levendig zichtbaar worden gemaakt. Als voorbeelden zijn genoemd het het hergebruik van karakteristieke elementen, zoals de deuren uit de villa Cruysbergen en het zinken torentje van de paardenstallen, maar ook de aanleg van wandelroutes voorzien van informatieborden en digitale media. Gooise Meren wil bij de verdere uitwerking erfgoedverenigingen en inwoners betrekken.

Vreemd

Heemschut laat in een eerste reactie weten het vreemd te vinden dat Gooise Meren de adviezen in de wind slaat. „Het gaat om gerenommeerde bureaus, die zeggen niet zomaar iets. We moeten nog bekijken hoe, maar we gaan hier zeker werk van maken”, aldus Christian Pfeiffer. „We zullen in ieder geval de politiek benaderen. Er vinden daar wat verschuivingen plaats met partijen die erfgoed een warm hart toedragen. Het is bovendien veel duurzamer om deze stallen te behouden dan ze te slopen. Ze vallen ons inziens prima in te passen in de plannen die er al liggen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.