OM komt toe aan strafeisen in zaak overval op waardetransport

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

Het Openbaar Ministerie komt dinsdag met de strafeisen tegen acht mannen die worden verdacht van de gewelddadige overval op een waardetransport bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam-Noord, op 19 mei vorig jaar. De overval leidde tot een wilde achtervolging door de massaal uitgerukte politie, die eindigde in een weiland bij Broek in Waterland, een dorp boven Amsterdam. Eén overvaller, een Fransman van 47, werd daar door de politie doodgeschoten.

Vorige week woensdag kwamen de twee officieren in tijdnood tijdens hun requisitoir, dat door tolken wordt vertaald in het Frans. Gedurende hun betoog in de rechtbank in Amsterdam, waarin ze de verzamelde bewijzen uiteen zetten, werd na enkele uren duidelijk dat ze niet zouden toekomen aan de strafeisen. De rechtbank besloot dat de officieren hun verhaal op dinsdag kunnen afronden.

De focus in de strafzaak ligt op de vraag of de vluchtende overvallers gericht op de politie hebben geschoten. De verdachten hebben tot dusver volgehouden dat dat niet het geval is geweest. Nergens zijn inslagen gevonden van door de overvallers afgevuurde kogels.

Dat er flink is geschoten, staat vast. In Broek in Waterland zijn acht hulzen gevonden van door de overvallers verschoten kogels en 87 van politiekogels. Naast het dodelijke slachtoffer onder de overvallers raakten twee van hen gewond.

De acht verdachten zijn afkomstig uit Frankrijk en België, op twee na veertigers. Een negende verdachte uit Frankrijk staat later terecht. Een tiende, Belgische verdachte moet nog naar Nederland worden overgebracht. Ook een in november in België aangehouden vrouw van destijds 20 is nog verdachte. Twee verdachten zijn nog voortvluchtig.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.