Biden: VS zal de klimaatdoelen in 2030 halen

ANP Producties | Bron: ANP
Sharm-el-sheikh

De Verenigde Staten zullen de uitstoot van broeikasgassen verminderen om de klimaatdoelen in 2030 te halen, zei president Joe Biden vrijdag in een toespraak op de VN-klimaattop COP27. Hij zei bij de top in het Egyptische Sharm-el-Sheikh dat de VS de signalen van klimaatverandering niet willen negeren.

De VS hebben eerder afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen aan het eind van dit decennium met 50 procent te verminderen ten opzichte van 2005. Volgens de president ligt het land op schema om de doelen te halen. Biden benadrukte in zijn toespraak dat zijn "inzet voor het klimaat onwankelbaar blijft". Hij wees erop dat hij het land opnieuw bond aan de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs, nadat de vorige president Donald Trump uit het akkoord stapte.

In Parijs hebben landen afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden, en bij voorkeur tot 1,5 graad. In de toespraak bood Biden zijn excuses aan voor het besluit van Trump om uit het akkoord te stappen.

Financiële toezeggingen

De oorlog in Oekraïne laat zien dat de wereld minder afhankelijk moet worden van fossiele brandstoffen, merkte de president op. Hij zei dat de klimaatcrisis "gaat over menselijke veiligheid, economische veiligheid, milieuveiligheid, nationale veiligheid en het voortbestaan van de planeet zelf".

Biden herhaalde tijdens de toespraak een aantal financiële toezeggingen om armere landen bij te staan als ze schade oplopen door klimaatrampen. Zo wil hij dat vanaf 2024 jaarlijks ruim 11 miljard dollar naar klimaathulp gaat, een verviervoudiging van de huidige bijdrage van de VS. Het is echter de vraag of deze toezegging het haalt, als de Republikeinen de meerderheid behalen in het Huis van Afgevaardigden bij de tussentijdse verkiezingen.

De Amerikaanse president is slechts enige uren aanwezig op de klimaattop. Aan het begin van de week hielden de meeste wereldleiders een toespraak. Vanwege de tussentijdse verkiezingen in de VS bleef Biden in zijn eigen land. Voorafgaand aan zijn eigen toespraak ging Biden in gesprek met de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi. Tijdens de toespraak hielden sommige demonstranten volgens persbureau Reuters een protestbord omhoog. De beveiliging heeft de borden weggehaald.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.