Bijzonder boekje voor kinderen: vijftig dingen om te doen in de Gooise natuur. Van grafheuvels tot boekweit

De kinderen op ’herfsttour’.© foto Vrienden van ’t Gooi

Eddie de Paepe
Hilversum

Hoeveel grafheuvels liggen er op de Zuider- en Westerheide, wat is leem nou eigenlijk en kun je boekweit eten? Deze en nog 47 andere doe-dingen staan in het 50-dingenboekje ’t Gooi, dat deze week is uitgereikt aan de eerste 25 deelnemertjes aan de ’herfsttour’ van Omgevingseducatie en Versa Welzijn.

Het boekje is een initiatief van de Vrienden van ’t Gooi (VVG). De drie organisaties vinden het belangrijk dat kinderen naar buiten gaan en zich verwonderen over de natuur, door het te beleven en lekker vies te worden. Dat was tijdens de herfsttour geen probleem. De kinderen trotseerden op de Hoorneboegse heide de regen en hadden een geweldige dag. Allerlei boomvruchten werden bekeken en gewapend met zoekkaart en spiegeltje werden ook de vele paddenstoelen bewonderd. De volgende dag gingen de kinderen met de bus naar het Laarder Wasmeer-gebied en stonden dieren, en hun sporen en uitwerpselen centraal. Er is bewust gekozen voor een meerdaagse activiteit, zodat de kinderen echt ondergedompeld worden en een band opbouwen met de natuur, meldt de VVG..

(tekst gaat door onder de foto)

Jan Kwekkeboom, voorzitter van de Vrienden van ’t Gooi, reikte de eerste boekjes uit.© foto Vrienden van ’t Gooi

Gelijke kansen

Omgevingseducatie organiseert deze tour, moestuinseries en losse natuuruitjes binnen het Nationaal Programma Onderwijs in Hilversum. De activiteiten zijn vooral gericht om kinderen gelijke kansen te bieden.

Het 50-dingenboekje wordt meegegeven aan alle kinderen die deelnemen aan deze activiteiten. VVG-voorzitter Jan Kwekkeboom: ,,We willen kinderen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met de natuur en laten zien hoe bijzonder en mooi het Gooi is. Want dat is het! En ik hoop dat we er met z’n allen nog lang van mogen genieten”.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.