Provincies pakken natuur in Oostelijke Vechtplassen aan

© Natuurmonumenten/Geurt Besselink

ANP
UTRECHT

De provincies Noord-Holland en Utrecht gaan de natuur in de Oostelijke Vechtplassen herstellen. Het is de bedoeling dat zeldzame planten als orchideeën en bijzondere dieren zoals de noordse woelmuis in het veengebied terugkeren, terwijl woekeraars als brandnetels en bramen verdwijnen. Ook de vraat van ganzen en rivierkreeften moet teruggedrongen worden.

De Oostelijke Vechtplassen vormen een bijzonder en beschermd natuurgebied dat zich vanaf de Vecht in Utrecht uitstrekt tot in Noord-Holland. Het gebied bestaat uit meren, plassen, bos en veen. In de Oostelijke Vechtplassen komt onder andere het zeer zeldzame trilveen voor. De Oostelijke Vechtplassen, met onder meer de Loosdrechtse Plassen, zijn ook heel populair bij recreanten.

Met name door stikstofneerslag is er veel natuurschade opgetreden in het plassengebied. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, waterschappen, gemeenten en Utrecht en Noord-Holland hebben jaren gewerkt aan een herstelplan. De komende zes jaar worden maatregelen uitgevoerd, aldus de provincie Utrecht. Het gaat dan onder andere om het herstellen van natte rietmoerassen om watervogels te lokken. Ook worden oevers verlengd, wordt er geplagd en worden graslanden beschermd tegen ganzen.

Lees ook: Na 150 jaar duikt zeldzame mossoort in Vechtplassen op, Natuurmonumenten lyrisch

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.