Zicht op doorbraak bij impasse Noord-Ierland

ANP Producties | Bron: ANP
Belfast

Een doorbraak lijkt in zicht bij de ruzie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de handel met Noord-Ierland. De gesprekken zitten al maanden in een impasse, maar volgens Ierland is er nu sprake van "een vleugje optimisme".

Deze week hebben het VK en de EU de gesprekken hervat over de problemen in Noord-Ierland die te maken hebben met het Brexitakkoord. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney bespeurde bij de Britten een andere instelling en ziet "een oprechte wil om eruit te komen". Ook de Britse Noord-Ierlandminister Chris Heaton-Harris was positief over de gesprekken.

Een maand geleden nam voormalig Buitenlandminister Liz Truss het premierschap over van Boris Johnson. Onder zijn leiding dreigden de Britten regelmatig eenzijdig uit de handelsakkoorden te stappen.

Door het dispuut zit Noord-Ierland zelf al maanden zonder regering. Het republikeinse Sinn Fein werd de grootste partij, maar de unionistische DUP blokkeert de regeringsvorming uit onvrede over de brexitafspraken. Volgens de wet hebben ze nog maar drie weken om tot een akkoord te komen, anders worden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Alle partijen hopen dat het conflict met de EU voor die tijd is opgelost, zodat dat voorkomen kan worden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.