Staatssecretaris Heijnen verwacht 'stevige evaluatie' geplaagd NS

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) verwacht een "stevige evaluatie" van NS aan het einde van het jaar. NS laat veel minder treinen rijden, met een klachtenregen over volle coupés tot gevolg. De top van het bedrijf vreest bovendien dat de dienstregeling nog verder wordt uitgekleed de komende tijd.

Het kabinet heeft "hele duidelijke afspraken" gemaakt met NS binnen de zogenoemde 'concessie': de vergunning waardoor NS op het Nederlandse spoornetwerk mag rijden. In eerdere gesprekken heeft Heijnen erop aangedrongen dat NS "allerlei acties opzet" om genoeg personeel aan te trekken en de dienstregeling "zo betrouwbaar mogelijk" te laten zijn.

"Het is nu natuurlijk zo dat de manier waarop reizigers worden bediend niet voldoende is", erkent Heijnen. "Dat moet beter." Maar ze legt NS nog geen harde deadline op. Ze wil dat de zaken "zo snel mogelijk" geregeld zijn, maar zegt erbij dat deze problemen "niet van vandaag op morgen" zijn opgelost.

Te onzichtbaar

De bewindsvrouw kreeg, onder meer vanuit de Kamer, ook de kritiek te onzichtbaar te zijn op dit dossier. Van de uitvallende en kortere treinen hebben veel Nederlanders immers dagelijks last. Heijnen weerspreekt die kritiek. "Het is niet zo dat wij hier geen acties op hebben genomen, integendeel."

De overheid vindt het als aandeelhouder van NS "van belang dat het publieke belang gediend wordt", aldus Heijnen. Toch is het aan het bedrijf zelf, benadrukt ze. "Het is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van NS om zaken goed op orde te krijgen."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.