Asieluitspraak verrast Van der Burg niet, mogelijk toch in beroep

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was niet verbaasd over de uitspraak van de rechter dat de asielopvang in Nederland niet voldoet aan de eisen. "De uitspraak was niet onverwacht omdat we we dat ook ook wel wisten", zegt de bewindsman voorafgaand aan de ministerraad. Toch zal hij daar bespreken of hij in hoger beroep gaat. Hij is het namelijk "op een aantal specifieke punten" niet eens met de rechter.

Van der Burg lichtte niet toe waarin de rechtbank volgens hem ongelijk heeft. "Maar de hoofdboodschap is: zorg voor voldoende plekken van voldoende niveau", aldus de staatssecretaris. Daarmee is hij het wel "volledig eens". Toch wijst de VVD'er erop dat het probleem in de praktijk nog niet zo eenvoudig op te lossen is.

Door het gebrek aan structurele opvanglocaties, waarvan het kabinet ook heeft toegegeven dat dat het gevolg is van oud kabinetsbeleid, worden nu vooral mensen opgevangen in crisisnoodopvangplekken. Hij zegt de gemeenten die die plekken hebben aangeleverd dankbaar te zijn, "maar wat eigenlijk nodig is, is reguliere opvang" waar zaken beter geregeld zijn. De nieuwe wetgeving die hij daarvoor wil ontwikkelen heeft vertraging opgelopen omdat het "heel ingewikkeld" is om met een voorstel te komen dat op politieke en maatschappelijke steun kan regelen. Ook daar wordt in de ministerraad over gesproken.

Kwetsbare asielzoekers, onder wie kinderen, mogen van de rechter per direct niet meer in de crisisnoodopvang ondergebracht worden. Van der Burg heeft de gemeenten gevraagd om allemaal ten minste één huis ter beschikking te stellen om enkele minderjarigen op te vangen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.