Oekraïne tegen Russen: weiger te vechten, wij beschermen je

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Oekraïne belooft in te staan voor het "leven en de veiligheid" van Russische militairen die meteen weigeren te vechten en zich overgeven. Dat zegt de Oekraïense minister van Defensie in een Russischtalige video tegen militairen uit de invasiemacht. "Jullie kunnen Rusland nog steeds redden van een tragedie en het Russische leger van een vernedering."

Minister van Defensie Reznikov houdt de Russische militairen voor dat ze zijn "misleid en verraden" door hun eigen regering. Die zou geen eerlijk beeld geven van het conflict. "Het is makkelijker voor ze om te zeggen dat je heldhaftig bent gesneuveld in de strijd tegen de hordes van de NAVO. Het is waar dat NAVO-landen ons wapens geven, maar het zijn Oekraïense militairen die de wapens gebruiken om jullie te verslaan."

In Rusland ontstond de afgelopen weken grote onrust over de mobilisatie van burgers om mee te vechten in Oekraïne. De oorlog verloopt daar zeer moeizaam voor het Kremlin, dat het leger wil versterken met honderdduizenden dienstplichtigen. Veel Russische mannen voelen er niets voor om te gaan vechten in het bloedige conflict tegen de Oekraïners en zijn naar het buitenland gevlucht.

Het is onduidelijk hoeveel Russen hun land hebben verlaten om de mobilisatie te ontlopen. Het Kremlin zag zich deze week genoodzaakt om berichten in Russische media tegen te spreken dat het mogelijk gaat om 700.000 personen. "Ik heb geen exacte aantallen, maar die zouden hier natuurlijk niet bij in de buurt komen", verzekerde een regeringswoordvoerder. "Ik denk niet dat dit soort cijfers serieus genomen moeten worden."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.