Europarlement regelt één oplader voor mobiele apparaten

Er komt één universele Europese oplader voor mobiele apparaten zoals telefoons, tablets en laptops. Daar heeft het Europarlement dinsdag goedkeuring voor gegeven.

De veel gebruikte USB-uitgang Type-C wordt de norm voor draagbare apparaten, zodat mensen kunnen laden en gegevens kunnen overzetten. Consumenten mogen straks ook kiezen of ze een mobiel apparaat mét of zonder oplader willen kopen.

Het Europees Parlement praatte dinsdag over de situatie rond opladers van mobiele apparaten. De toestand is ingewikkeld, omdat mensen nu verschillende opladers moeten kopen voor verschillende apparaten. De Europarlementariërs willen het makkelijker maken en stemden daarom in met de wet om één universele oplader voor de hele EU in te voeren. De aangenomen wet zorgt er eveneens voor dat de berg aan elektronisch afval krimpt.

Overgangstermijn

De producenten van mobiele telefoons, tablets en camera’s hebben nog twee jaar de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regels. Eind 2024 moeten al deze apparaten die in de EU worden verkocht een USB Type-C-oplaadpoort hebben. Vanaf het voorjaar van 2026 zijn laptops aan de beurt.

(Tekst gaat verder na de foto)

Usb-C stekker.© Foto Pixabay

Naast de apparaten gaat het ook om kleinere zaken zoals koptelefoons en headsets, draagbare videogameconsoles, draagbare luidsprekers en e-readers. De apparaten moeten voor de universele oplader bij een vermogen van maximaal 100 watt functioneren.

Dankzij de door het Europarlement aangenomen wet, zullen consumenten straks tot 250 miljoen euro per jaar besparen. Dat komt omdat ze van de verplichting af zijn om bij ieder mobiel apparaat een nieuwe, vaak onnodige, oplader te moeten kopen. Verder helpt iedereen zo een handje mee aan een beter milieu, want nu veroorzaken ongebruikte en weggegooide opladers in de EU jaarlijks circa 11.000 ton aan e-afval.

Labels

Hiernaast komen er straks labels voor consumenten waarop ze kunnen zien wat de oplaadkenmerken van nieuwe apparaten zijn. Dit maakt het handiger om snel een goede keuze te maken. Verder wordt draadloos opladen steeds meer de norm, zo erkennen de Europarlementariërs. Zodoende moet de Europese Commissie uiterlijk eind 2024 de uitwisselbaarheid van apparaten harmoniseren. Zo komen we in de EU af van het technologische lock-in-effect, waarbij iemand afhankelijk wordt van slechts één fabrikant.

,,Met de standaardisering van de oplader zorgen we voor gebruiksgemak voor de consument, verminderen we het elektronisch afval en pakken we de marktversnippering aan in de Europese Unie”, zegt Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. Voor een goede werking van de interne markt zijn gelijke standaarden belangrijk, aldus de SGP’er. ,Hier ligt een belangrijke meerwaarde voor Europese samenwerking, en de richtlijn voor een universele oplader voor elektronische apparaten is daar een heel mooi voorbeeld van.”

CDA-parlementslid Toine Manders stelde al in 2009 een universele oplader voor. Toen werd hij niet serieus genomen, zegt hij nu. De Brabander beklaagt zich dat het nog jaren duurt voordat de oplader verplicht is. ,,Waarom moet alles zo lang duren? Hebben de multinationals te veel invloed, te veel macht, of heeft de Europese Commissie te weinig macht? Want dit had in 2011, toen het in het kader van de trialoog unaniem werd aangenomen, allang een vaststaand feit moeten zijn.”

In de afgelopen tien jaar hebben Europarlementariërs herhaaldelijk aangedrongen op het invoeren van een universele oplader. De producenten werden eerst aangespoord om zelf vrijwillig tot een oplader te komen, maar ze lieten dat na. Nu pakt de EU zelf door.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van het Ombudsteam? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.