VS en Zuid-Korea houden legeroefeningen na lancering Noord-Korea

ANP Producties | Bron: ANP
Seoul

Zuid-Korea houdt samen met de Verenigde Staten militaire oefeningen als reactie op de lancering van een ballistische raket door Noord-Korea. Volgens het Zuid-Koreaanse leger oefenen oorlogsvliegtuigen van de twee bondgenoten met precisiebombardementen rond het Koreaanse schiereiland.

Dinsdag lanceerde Noord-Korea voor het eerst in vijf jaar een ballistische raket die over Japans grondgebied vloog. Die kwam neer in de Stille Oceaan, buiten de Japanse wateren. Het was de vijfde rakettest van Noord-Korea in tien dagen. Amerikaanse en Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten denken dat Pyongyang mogelijk een kernproef voorbereidt.

De oefeningen van de VS en Zuid-Korea worden uitgevoerd door acht gevechtsvliegtuigen, vier van beide landen. Ze hebben volgens het Zuid-Koreaanse leger "een virtuele vijand" beschoten in de Gele Zee, ten westen van het Koreaanse schiereiland. De legers willen aantonen "resoluut te kunnen reageren" op de provocaties van Noord-Korea.

De twee landen hebben samen met Japan de rakettest "sterk veroordeeld", volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Antony Blinken herhaalde het belang van de samenwerking met de bondgenoten in de Oost-Aziatische regio en zei dat de verdediging van Japan en Zuid-Korea "ijzersterk" blijft.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.